Focaccia

Met olijven en rozemarijn. Heerlijk op de borrelplank voor een gezellig en lekker avondje!

Brood op de borrelplank met lekkere salades of een stukje kaas.  Ja daar houd ik wel van en vooral in het weekend gezellig thuis of met vrienden en een lekker wijntje erbij. Mijn zusje is erg dol op focaccia dus wilde ik dat graag voor haar maken. Vandaar deze focaccia met olijven en rozemarijn! Ben je niet zo dol op olijven? Dan laat je de olijven weg of vervang je ze door tomaten of zongedroogde tomaten. Ook lekker met wat kaas eroverheen.

Ingrediënten

Voor een brood

  • 200 ml lauw water
  • 350 gram (spelt)bloem
  • 5 knoflook olijven
  • 5 zwarte olijven
  • 6 gram zout
  • 7 gram gist
  • takje rozemarijn
  • 3 el olijfolie
  • peper

Zo maak je de focaccia

  • Doe de bloem in de kom samen met de zout en het gist. Zorg ervoor dat de gist en het zout elkaar niet raken, want dan werkt het gist niet meer goed! Meng het door elkaar.
  • Voeg 2 eetlepels olijfolie en het water toe en roer het geheel door en kneed het tot een soepel deeg. Zorg ervoor dat het deeg een beetje plakkerig aanvoelt.
  • Vet een schaal in met olijfolie en leg de bol deeg erin. Zorg ervoor dat de bal van alle kanten een beetje ingevet is. Dek het vervolgens af met huishoudfolie. Heb je geen huishoudfolie gebruik dan een natte theedoek.
  • Laat het vervolgens minimaal één uur rijzen tot het volume verdubbeld is, maar niet in de koelkast! Gewoon in de kamer of in de keuken.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en druk het deeg plat in de vorm wat je zelf wilt tot ongeveer een dikte van twee centimeter. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snijd de olijven in ringen en druk deze een beetje in het deeg. Maak een paar kuiltjes in het brood en doe daar wat olijfolie of pesto in. Strijk vervolgens het brood helemaal in met olijfolie. Bestrooi het brood met wat rozemarijn, peper, zout en eventueel met kaas. Laat het vervolgens nog 15-30 minuten rijzen.
  • Bak de foccacia in 20 af. Als je de focaccia iets donkerder wilt doe hem er dan 25 minuten in. Vergeet niet goed te kijken tussendoor. Strijk na 10 minuten het brood nog eens in met olijfolie als het brood een beetje droog wordt of met knoflook olie.
  • Heb je hem 's middags al gemaakt maar heb je hem 's avonds pas nodig? Verwarm hem dan nog even in de oven of in de airfryer. Je kunt hem ook in de diepvries bewaren als je hem pas later nodig hebt.
  • Lekker voor op de borrelplank!