Appeltaart

02-04-2017

De geur van appeltaart daar word ik altijd al blij van, maar als ik hem dan proef en de smaak is ook nog eens goed, dan is dat gewoon echt genieten. Deze appeltaart maakte ik onder andere met speltmeel en havermout. Om de appeltaart helemaal af te maken deed ik er nog wat gekarameliseerde amandelschaafsel overheen. En ja deze appeltaart is ook nog eens redelijk gezond! Wil je deze taart graag glutenvrij maken? Vervang dan het speltmeel door amandelmeel. Stiekem ook wel heel erg lekker met een toef slagroom! Dat moet namelijk zo af en toe ook gewoon kunnen toch? Het gaat tenslotte allemaal om de balans.

Ingrediënten

*Springvorm met een doorsnede van ±10 cm

  • 135 gram speltmeel
  • 65 gram havermout
  • 30 gram kokosolie
  • 2 appels
  • 50 gram ongezouten noten
  • 40 gram amandelschaafsel
  • 1 ei
  • 60 gram Sukrin +
    Ook te vervangen door kokosbloemsuiker of stevia
  • 1 el honing / agave siroop
  • snufje zout
  • 2 el kaneel
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder

* Voor een grotere appeltaart raad ik het aan om de hoeveelheden keer 2 á 3 te doen!

Zo maak je de appeltaart:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng in een kom het speltmeel, havermout, zout, 1 el kaneel,  30 gram suiker, speculaaskruiden en bakpoeder.
  • Smelt daarna twee eetlepels (20 gram) kokosolie.
  • Voeg vervolgens de kokosolie en het ei toe aan het andere mengsel en kneed er een bol deeg van.
  • Snijd de appels in stukjes of plakjes en roer er 1 el kaneel, 20 gram suiker en tenslotte de noten erdoorheen.
  • Vet een springvorm in met kokosolie of bakspray en bekleed de springvorm met het deeg. Houd genoeg over voor de bovenkant.
  • Schep vervolgens het appel mengsel erin en bekleed de bovenkant met het overgebleven deeg.
  • Doe de appeltaart nu voor 20 minuten in de oven.
  • Ondertussen doe je de over gebleven kokosolie in een pan samen met 10 gram suiker en 1 el honing.
  • Als het mengsel begint te karamelliseren is het goed. Zet vervolgens het vuur uit en roer het amandelschaafsel erdoorheen.
  • Haal het taartje uit de oven en bedek de bovenkant met het amandelschaafsel.
  • Doe het taartje vervolgens nog ongeveer 10 minuten terug in de oven, maar let goed op dat het amandelschaafsel niet te zwart wordt!