Appeltaart

29-08-2017

Mijn favoriete taart? Met stipt op nummer één warme appeltaart met een toefje slagroom. Gelukkig is er voor al het ongezonde eten een gezondere alternatief en zo ook voor appeltaart dus. Deze appeltaart is onder andere gemaakt van speltmeel, havermout, dadels en appels natuurlijk! Wil je de taart liever glutenvrij? Vervang dan het speltmeel door amandelmeel. De smaak veranderd hier wel iets door. 

Ingrediënten

*Springvorm met een doorsnede van ±10 cm
2 á 3 personen

  • 135 gram speltmeel
  • 65 gram havermout
  • snufje zout
  • 2 el kaneel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 gram margarine 
  • 1 ei
  • 2 appels
  • 50 gram dadels
  • 50 gram ongezouten walnoten
  • 40 gram amandelschaafsel
  • 1 el honing / agave siroop

Zo maak je de appeltaart:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng in een kom het speltmeel, havermout, snufje zout, 1 el kaneel, 30 gram suiker, speculaaskruiden en bakpoeder.
  • Smelt daarna twee eetlepels (20 gram) margarine.
  • Voeg vervolgens de margarine en het ei toe aan het andere mengsel en kneed er een bol deeg van.
  • Snijd de appels en dadels in stukjes of plakjes en roer er 1 el kaneel, 20 gram suiker en tenslotte de walnoten erdoorheen.
  • Vet een springvorm in met bakspray en bekleed de springvorm met het deeg. Houd genoeg over voor de bovenkant.
  • Schep vervolgens het appel mengsel erin en bekleed de bovenkant met het overgebleven deeg.
  • Doe de appeltaart nu voor 20 minuten in de oven.
  • Ondertussen doe je de over gebleven margarine in een pan samen met 1 el honing.
  • Als het mengsel begint te karamelliseren is het goed. Zet vervolgens het vuur uit en roer het amandelschaafsel erdoorheen.
  • Haal het taartje uit de oven en bedek de bovenkant met het amandelschaafsel.
  • Doe het taartje vervolgens nog ongeveer 10 minuten terug in de oven, maar let goed op dat het amandelschaafsel niet te zwart wordt!