De Kleine Valk

08-02-2017

Uiteten gaan is wel iets waar ik heel erg van kan genieten! Ik vind het altijd heel gezellig, omdat je de tijd voor elkaar hebt en even goed bij kunt praten. Ook vind ik het erg leuk om gerechten te proeven en daar een review over te schrijven en dus het restaurant te beoordelen. Laatst kwam de vraag of ik een review wilde schrijven voor De Kleine Valk en daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken. Samen met mijn moeder ging ik naar De Kleine Valk toe om daar te genieten van een driegangenmenu en natuurlijk even gezellig bij te kletsen. 

De Kleine valk

De Kleine Valk is een knus en warm restaurant gevestigd op het Maria Heinekenplein in Amsterdam in de Pijp. Op 500 meter van de Heineken Experience en om de hoek van het van Gogh- en Rijksmuseum. De Pijp staat bekend om een gezellige buurt met veel restaurants en cafés en is makkelijk te bereiken. Het is ook mijn favoriete buurt als ik een hapje ga eten in Amsterdam. De naam van het restaurant zegt het al wel. De tweelingzussen en eigenaresses Didi en Daniëlle zijn trotse leden van de horeca-familie Van Der Valk.

De Kleine Valk is niet alleen een restaurant, maar ook een loungebar die je kunt af huren voor verschillende doeleinden zoals: feesten, partijen en zakelijke doeleinden. Daarnaast is er ook nog een kidscorner. Gastvrijheid vinden de tweelingzussen dan ook erg belangrijk en dat staat dan ook bij hun bovenaan. De Kleine Valk is er voor Amsterdammers, toeristen, gezinnen en de zakelijke markt. Je kunt hier voor elke verschillende gelegenheid terecht. Of je nou een klein hapje wilt komen eten, een feest wil geven of een zakelijk overleg hebt. De Kleine Valk biedt het allemaal.

Op de menukaart is er voor iedereen wel wat te vinden. Te ingewikkelde gerechten daar doen ze niet aan. Iedereen moet de gerechten immers kennen. Een aantal gerechten die je op de kaart vindt zijn ook te vinden op de kaart van de Van Der Valk hotels. Wat dacht je van een frisse salade, een goede tournedos of gewoon een heerlijke hamburger? Alleen is er weinig keus voor vegetariërs helaas, misschien iets om over na te denken!

Mijn ervaring
Op woensdag 1 februari was ik te gast bij De Kleine Valk, waar ik warm ontvangen werd samen met mijn moeder natuurlijk, want alleen eten nee dat is niet zo gezellig. En met twee meningen wordt je review toch alleen maar beter? En wat is er nou gezelliger dan met je moeder even goed bijkletsen onder genot van een goede wijn en overheerlijk diner?

Wat we te eten kregen was een verrassing. De koks hadden voor ons een driegangenmenu samengesteld. Allereerst werd er gevraagd of er nog dingen waren waar we niet tegen konden of dingen die we niet lusten. Je denkt dit is toch logisch, maar dit gebeurd lang niet meer bij alle restaurants helaas. Er werd een goede witte droge wijn voor ons ingeschonken en daarbij werd een broodplank geserveerd met aioli en zelf gemaakte humus. Per gang werden er twee verschillende gerechten geserveerd zodat we van beide gerechten wat konden proeven. Erg handig want zo wordt de review natuurlijk uitgebreider en kan ik een beter mening geven aangezien ik verschillende dingen geproefd heb.

Het driegangenmenu

Terrine van gerookte zalm - met mierikswortel, een mayonaise van inktvis en kaviaar

Caesar Salade - met cherrytomaten, ansjovis, een gepocheerd ei, croutons, kappertjes en kip

*

Diamant haas - met een puree van pastinaak, een saus van Madeira en gegrilde groentes

Tonijn - met een puree van (zoete)aardappel, een Beurre Blanc saus en gegrilde groentes

*

Panna cotta

Blueberry cheesecake

Gang 1

Als voorgerecht kregen we een terrine van gerookte zalm met een mayonaise van inktvis, groentechips en kaviaar. De terrine van gerookte zalm was goed op smaak. De gerookte zalm kwam goed naar voren en ging erg goed samen met de mayonaise van inktvis. De structuur van de kaviaar ging ook goed samen met de zachte structuur van de terrine. Het bord was ook mooi opgemaakt. Dit vind ik ook altijd belangrijk, want dit maakt het eten toch altijd weer net wat aantrekkelijker.

Daarnaast kregen we ook een Caesar Salade en niet zomaar een. Het was een Caesar salade 2.0 als je het mij vraagt. Heerlijke met onder andere een goed gepocheerd ei, ansjovis, kip en knapperige crotons. De kip was heerlijk mals en goed op smaak. De ansjovis gaf een lekkere smaakcombinatie aan de salade en de croutons en de chips van groenten zorgden voor een extra crunchy bite. De dressing was ook goed op smaak en lekker romig. Ik miste alleen de Parmezaanse kaas in de salade. Die voor mij toch echt wel in een caesar salade hoort en die ook op de menukaart stond.

Gang 2

Tonijn met een salsa van tomaat en olijven op een bedje van (zoete)aardappel puree met gegrilde groenten. De tonijn was goed gegrild, maar alleen iets flauw van smaak. De puree was daarentegen erg goed op smaak en heerlijk in combinatie met de groentes die erbij werden geserveerd. De Beurre Blanc saus was ook goed op smaak en ging goed in combinatie met de tonijn. De groente chips  zorgde voor een extra crunchy bite aan het gerecht.

Diamanthaas geserveerd op een bedje van gegrilde groente en een puree van pastinaak. De diamanthaas mocht wat mij betreft net iets beter op smaak worden gebracht, maar mama vond hem daarentegen wel erg lekker. De garing van de diamanthaas was perfect. De groentes en puree waren weer erg goed op smaak. De puree van pastinaak was lekker romig en de groenten paste goed bij het gerecht. Ook werd er een saus van Madeira bij geserveerd die het gerecht compleet maakte.

Gang 3

De Panna cotta was goed op smaak en lekker romig. De gekarameliseerde suiker zorgde voor een lekkere bite aan de panna cota en ging goed samen met de  frisse smaken van aardbei en bosbessen. Dat weer goed samenging met de vanille smaak van de panna cotta. Een bord van glas lijkt mooi bij dit gerecht, maar helaas zie je er ook alle vinger afdrukken op zitten. Wat dan weer niet zo netjes lijkt, maar daar smaakte het gerecht niet minder om!

Romige cheesecake met een fris en fruitige laag van blauwe bessen. De structuur van de cheesecake was lekker romig en zacht. Met crunchy kruimels op de bovenkant die voor een extra bite zorgde. Daarnaast was de cheesecake lekker fris van smaak en lekker in combinatie met het bolletje ijs erlangs. Ook hier werd er weer een glazen bord gebruikt waar de vinger afdrukken op zichtbaar waren. De twee desserts gingen qua smaak wel erg goed samen. Allebei lekker fris en fruitig met een vleugje vanille.

Conclusie

De pluspunten:

 • Sfeervol interieur
 • Goede locatie
 • Bord goed opgemaakt
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Gastvrij personeel
 • Goede hoeveelheden
 • Over het algemeen goed op smaak
 • Goede smaakcombinaties
 • Goede garing van het vlees

De minpunten:

 • Het vlees mocht iets meer op smaak.
 • Andere borden, zodat de vinger afdrukken minder zichtbaar zijn.
 • Er mocht een iets uitgebreidere uitleg van de gerechten worden gegeven.
 • De Parmezaanse kaas miste bij de caesar salade

Nieuwsgierig geworden? Maak dan hier je reservering! Want ik raad het je zeker aan om hier een keer wat te komen eten, wanneer je in Amsterdam bent.

Cijfer: 8

De Kleine Valk
Marie Heinekenplein 5-8
1072 MH Amsterdam
+3120 2232096
info@dekleinevalk.nl
http://www.dekleinevalk.nl