Fruitig bananenbrood

15-09-2017

Bananenbrood, mijn favoriete ontbijt & snack voor on the go! Vaak bak ik één keer in de week een bananenbrood zodat ik de hele week voorzien ben. Ideaal wanneer je door de weeks niet zoveel tijd hebt om je ontbijt of tussendoortje te maken, maar toch iets verantwoords zoekt! Je haalt namelijk zo 10 plakken uit één brood. Het basis recept van mijn bananenbrood is simpel: 3 bananen, 3 eieren, 50 gram dadels, 150 gram speltmeel, wat kaneel en bakpoeder en een handje noten niet te vergeten. Ik varieer er graag op los. Zo voeg ik aan mijn basisrecept ook wel eens wat chocolade, kokos of fruit toe. Voor jullie heb ik mijn favoriete bananenbrood van dit moment uitgeschreven, lekker zomers! Dit bananenbrood is lactosevrij, zonder toegevoegde suikers en eventueel ook glutenvrij te maken. Vervang dan het speltmeel door boeweit- of amandelmeel. Let op de smaak veranderd wel iets!

Ingrediënten

Voor één brood - 10 porties

  • 2 bananen
  • 50 gram dadels zonder pit
  • 3 eieren
  • 150 gram speltmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • zakje baking soda
  • 1 á 2 el kaneel of pumpkin spice
  • 2,5 perzikken of nectarines
  • 2 el kokosrasp
  • 50 gram ongezouten noten
  • snufje zeezout
  • olie om in te vetten

Optioneel:

  • amandelschaafsel voor de bovenkant

Zo maak je het brood

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een cakeblik in met wat olie of gebruik bakpapier.
  • Doe de bananen, dadels, eieren, speltmeel, bakpoeder, baking soda, en kaneel / pumpkin spice in een blender of keukenmachine en mix alles tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in een kom. Snijd ondertussen twee perzikken in blokjes, meng deze samen met de noten en het kokosrasp door het beslag heen en vergeet er niet een snufje zout aan toe te voegen.
  • Snijd de halve perzik in plakjes.
  • Giet het beslag in de cakevorm en leg de plakjes perzik boven op. Bak hem in ongeveer 45-50 minuten gaar. Prik een prikker in het brood. Komt deze er droog uit? Dan is het brood klaar.
  • Laat hem afkoelen en snijd hem vervolgens in plakken.

De bananenbrood is 3-4 dagen houdbaar in de koelkast en ongeveer drie maanden in de diepvries. Handig voor wanneer je weinig tijd hebt in de ochtend en toch goed wilt ontbijten. Ook ideaal als healthy snack! 

Voedingswaarde 1 portie: 

  • 144,5 kcal
  • vet: 4,5 gram waarvan verzadigd vet: 0,4 gram
  • koolhydraten: 20,7 gram 
  • eiwitten: 5,3 gram