Seizoensproducten - Oktober

27-09-2017

Het is weer oktober en dat betekent weer nieuwe seizoensproducten voor deze maand. Waarom eigenlijk producten van het seizoen? Ten eerste is dit vaak een stuk lekkerder, aangezien we het niet van ver hoeven te importeren en dan kom je al gelijk bij punt twee! Producten van het seizoen kunnen we vaak in eigen land verbouwen. Dit scheelt transportkosten, en is een stuk beter voor het milieu en dus duurzamer. 

Andere voordelen van het eten van seizoensgroente en fruit is variatie. Als je elke keer groente en fruit van het seizoen neemt varieer je namelijk op een hele natuurlijke manier. Daarnaast zijn de producten altijd vers en brengen ze de nodige vitamines met zich mee. Na de oogst begint het afbraakproces van de vitamines namelijk. Dus je kunt wel na gaan dat producten die van ver moeten komen, minder vitamines bevatten en tenslotte bevatten verse producten vaak ook meer smaak.

In de zomer is het aanbod aan seizoensgroente en fruit vaak ook groter, omdat de weersomstandigheden dan gunstiger zijn dan in de winter!

Oktober 

fruit

  • appels
  • bananen 
  • bramen
  • druiven
  • frambozen
  • kiwi's
  • mandarijnen
  • meloen
  • peren
  • sinaasappels

Mijn favoriete fruit in oktober is peer. Heerlijk door de havermout heen met wat kaneel of met een laagje speculaas crumble! 


Groente

Oktober barst van de seizoensgroente, namelijk: aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, knolselderij, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paprika, pompoen, paksoi pastinaak, prei, radijs, rode biet, snijbonen, spinazie, spitskool, spuiten. tomaten, uien, venkel, witlof, witte kool, wortelen.

Ik ben dol op groente. Mijn favoriete groenten zijn: courgette, wortels, zoete punt paprika's en snijbonen. Wortels voeg ik vooral vaak toe aan mijn ontbijt of in een bananenbrood.