Kwarkbol

06-12-2017

Eens wat anders dan het standaard kerstbrood, namelijk deze kwarkbol met rozijnen en een vleugje kaneel. Gemakkelijk om te maken en ook nog eens super lekker! Regel jij dit jaar de kerstbrunch? Dan mag dit recept zeker niet ontbreken. Serveer de kwarkbol met zelfgemaakte jam, roomboter of wat kaas! Dit recept is lactose- en tarwevrij te maken. Maak je hem toevallig ook, dan zou ik het tof vinden dat je hem deelt op social media met #FoodLies of tag mij gerust! 

Ingredi├źnten 

  • 200 gram rozijnen
  • 250 gram (spelt)bloem
  • 16 gram bakpoeder 
  • 2 eieren
  • 250 gram (lactosevrije)kwark
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el kaneel
  • 50 gram (kokosbloesem)suiker + 2 el 
  • snufje zout
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 eidooier
  • 2 el (soja)melk

Zo maak je de kwarkbol

  • Wel de rozijnen circa 15 minuten in lauw water. 
  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden. Zeef vervolgens de bloem en het bakpoeder boven een kom.
  • Klop de eieren even op en voeg de kwark, olie, kaneel, suiker en zout toe en mix het geheel door elkaar.
  • Roer vervolgens de rozijnen door het bovenstaande mengsel.
  • Vet een springvorm met een doorsnede van 18 cm in.
  • Meng het kwarkmengsel vervolgens met het bloem en kneed het tot een soepel deeg. Het deeg mag best nog een beetje plakkerig zijn.
  • Doe het deeg in de springvorm en schuif hem vervolgens in de oven.
  • Kluts de eidooier met de melk en bestreik de bol na 10 minuten met het ei mengsel en bestrooi de bovenkant vervolgens met de overige 2 el (kokosbloesem) suiker.
  • Bak hem nu in ongeveer 25-30 minuten gaar. De kwarkbol is gaar als je er met een prikker inprikt en deze er droog uitkomt. 

Fijne feestdagen!