Gezonde havermout muffins met blauwe bes

24 - 08 - 2020 | Ontbijt, Verjaardag, Zoete snacks

Op zoek naar een gezond tussendoortje? Stop, zoek niet verder. Gezonde muffins to the rescue. Klinkt fantastisch toch? En dat is het ook! Deze gezonde havermout muffins zijn gemaakt van ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon op voorraad hebt staan.


Wat is een muffin?

Een muffin is een licht gezoet klein cakeje. Ze bestaan in vele variaties. Van fruit tot aan chocolade en van vanille tot aan red velvet. Vaak worden ze gebakken in papieren vormpjes. Ik raad het zelf aan om voor deze muffins een muffin bakvorm te gebruiken. Zo krijg je ze gemakkelijker uit de vorm. Wil je aan de muffins eens een andere twist geven? Dat kan vervang dan de kaneel door ongezoete cacaopoeder. 

De basis van de muffins is havermout en voor de rest wordt er alleen maar wat fruit, een ei en melk aan toegevoegd. Zo simpel kan het dus zijn. Door een goede rijpe banaan toe te voegen aan je muffins worden ze lekker zoet en heb je eigenlijk geen honing of suiker meer nodig. Wil je ze toch wat zoeter? Voeg dan een eetlepel honing toe. 

Ook zijn deze gezonde muffins geschikt als ontbijt. Serveer met wat magere kwark of soja yoghurt en je zet  zo een voedzaam ontbijt op tafel. Een goed begin van de dag gegarandeerd. Ik maakte deze muffins met blauwe bes, maar je kunt natuurlijk ook voor appel, mango of framboos gaan. Kijk vooral wat je nog in huis hebt liggen. Heb je geen banaan in huis? Vervang dan de banaan voor 3 el appelmoes zonder toegevoegde suiker of magere kwark. 

Wil je de havermout muffins helemaal snel maken? Dat kan, namelijk in de blender! Het werkt als een tierelier. Je doet alle ingrediënten voor het beslag (behalve de blauwe bessen) in de blender. Na 2 minuten mixen is je beslag al klaar. Even de blauwe bessen erdoorheen mengen en dat is het.


Ingrediënten

Voor 6-8 stuks

  • 125 gram havermout
  • 100 ml sojamelk of halfvolle melk
  • 1 rijpe banaan
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 75-100 gram blauwe bes (of ander fruit naar keuze)

Optioneel:

  • 1 á 2 el honing

Zo maak je de havermout muffins

Stap 1. Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet de muffinvorm goed in met wat olie.

Stap 2. Doe alle ingrediënten, behalve de blauwe bessen in de blender. Meng twee minuten totdat je een glad beslag hebt. Geen blender? Je kunt ook een keukenmachine of staafmixer gebruiken. 

Stap 3. Verdeel het beslag over de ingevette muffinvormpjes. Bak de muffins 20-25 minuten in de oven of totdat de muffins gaar en goudbruin kleuren. 

Stap 4. Laat even iets afkoelen en smullen maar!


Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]