Sinterklaas recepten

29-11-2017

Nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het alweer pakjes avond. Ik weet het nog goed. Als kind zijnde zat ik altijd gespannen te wachten tot ik de cadeautjes mocht uitpakken en het was altijd weer een verassing wat ik kreeg! En pepernoten, speculaas en taaitaai konden natuurlijk niet ontbreken bij pakjes avond. Dit keer heb ik voor jullie drie Sinterklaas snacks gemaakt, heerlijk voor bij de koffie! 

Speculaascake

Met kaneelroom, pepernoten en wortelrasp

Deze speculaas cake is semi-gezond, vanwege de ongezonde kaneelroom, maar deze kun je uiteraard ook weglaten. Alleen met de kaneelroom is hij nog veel lekkerder! Dus ik zeg gewoon doen.

Ingrediënten

Voor de cake

  • 5 ontpitte dadels
  • 2 bananen
  • 3 eieren
  • 110 gram speltmeel
  • 40 gram havermout
  • 1 á 2 el speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 3 el melk naar keuze
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 zakje bakingsoda
  • 1 el honing en 2 als je van zoet houdt. 

Voor de kaneelroom

  • 150 ml crème fraîche
  • 10 gram vanille suiker
  • 1 á 2 tl kaneel

Zo maak je de speculaas cake

  • Verwarm de oven voor op 165 graden. 
  • Week de dadels ongeveer 5 minuten in lauw water. 
  • Vet een cakevorm in of bekleed hem met bakpapier.
  • Doe vervolgens alle ingrediënten voor de cake in een keukenmachine en mix het tot een glad beslag.
  • Giet het mengsel in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar. Let wel goed op, want elke oven is anders! Wordt de cake te donker? Dek hem dan even af met wat aluminiumfolie. 

Zo maak je de kaneelroom

  • Doe de crème fraîche, vanille suiker en kaneel in een schaaltje en meng het door elkaar! 
  • Bestrijk de cake met kaneelroom en beleg hem vervolgens met wat gehakte pepernoten en geraspte wortel. 

Luchtige speculaaskoeken

Met amandelschaafsel 

Ingrediënten

Voor vier koeken

  • 2 eieren
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 100 gram speltbloem
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el amandelschaafsel

    Zo maak je de speculaaskoeken

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Scheid het eiwit van het eigeel en klop het eiwit stijf.
  • Als het eiwit een beetje stijf begint te worden voeg je de kokosbloesemsuiker toe en klop je het nog even goed door totdat het helemaal stijf is.
  • Als het eiwit goed stijf is voeg je het eigeel eraan toe en meng je het goed luchtig met een mixer.
  • Meng het bloem met de speculaaskruiden, kaneel en bakpoeder en zeef het hierna even.
  • Spatel voorzichtig het bloem door het eimengsel en zorg ervoor dat het beslag goed luchtig blijft.
  • Als alles gemengd is, leg je een vel bakpapier op een ovenplaat en verdeel je het beslag in 4 gelijke hoopjes.
  • Strooi er vervolgens wat amandelschaafsel overheen en bak de luchtige koeken in 10-12 minuten goud bruin.

Voedingswaarde per koek - (basis)

  • 136,4 kcal
  • 18,5 gram koolhydraten
  • 3,6 gram vet waarvan 3 gram onverzadigd
  • 7,5 gram eiwit

Kruidnotencake

Het recept weet ik niet meer precies, omdat ik het niet van plan was het recept uit te schrijven. Uiteraard had ik spijt, want de taart was erg lekker! Gelukkig weet ik nog precies welke ingrediënten ik heb gebruikt. Dus vertel ik jullie maar al te graag hoe ik hem heb gemaakt!

Ingrediënten / bereidingswijze 

De basis van de kruidnotencake is hetzelfde als de basis voor de speculaascake. Dus kun je deze ingrediënten gewoon overnemen en de bereidingswijze uiteraard ook. Alleen gebruikte ik in plaats van een cakevorm een taartvorm. 

Vervolgens verkruimelde ik een x aantal kruidnoten en mengde dit met 2 á 3 el boter tot een kruimeldeeg. De kruimeldeeg strooide ik vervolgens over de cake heen en tenslotte strooide ik nog wat chocolade kruidnoten en amandelschaafsel over de cake heen en bakte de cake in ongeveer 35-40 minuten gaar op 165 graden. 

Zoals ik al zei weet ik niet meer precies de hoeveelheid kruidnoten etc, maar dit kun je waarschijnlijk zelf wel een beetje inschatten!