Speculaas koeken 

09-10-2017

De herfst komt er weer aan en daar hoort toch altijd speculaas bij, vind ik tenminste! Stiekem vind ik de gevulde speculaaskoeken vers van de bakker wel heel erg lekker. Daarom maakte ik dit keer luchtige koeken met een vleugje speculaas en wat amandelschaafsel. Ideaal als tussendoortje en lekker luchtig! En een stuk gezonder dan gevulde speculaaskoeken natuurlijk!

Ingredi├źnten

Voor vier koeken

  • 2 eieren
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 100 gram speltbloem
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder

Optioneel: 

  • 2 el amandelschaafsel

Voedingswaarde per koek - (basis)

  • 136,4 kcal
  • 18,5 gram koolhydraten
  • 3,6 gram vet waarvan 3 gram onverzadigd
  • 7,5 gram eiwit

Zo maak je de koeken

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. 
  • Scheid het eiwit van het eigeel en klop het eiwit stijf. 
  • Als het eiwit een beetje stijf begint te worden voeg je de kokosbloesemsuiker toe en klop je het nog even goed door totdat het helemaal stijf is.
  • Als het eiwit goed stijf is voeg je het eigeel eraan toe en meng je het goed luchtig met een mixer.
  • Meng het bloem met de speculaaskruiden, kaneel en bakpoeder en zeef het hierna even.
  • Spatel voorzichtig het bloem door het eimengsel en zorg ervoor dat het beslag goed luchtig blijft.
  • Als alles gemengd is, leg je een vel bakpapier op een ovenplaat en verdeel je het beslag in 4 gelijke hoopjes.
  • Strooi er vervolgens wat amandelschaafsel overheen en bak de luchtige koeken in 10-12 minuten goud bruin.