Spelt scones

22-06-2017

Scones zijn niet weg te denken bij een high tea, paas ontbijt, kerst ontbijt of een zondags ontbijt. Helaas bevatten de scones uit de supermarkt veel suikers en weinig vezels. Deze scones zijn gemaakt van speltbloem en een stuk voedzamer, daarnaast heb ik een kleine hoeveelheid honing gebruikt om de scones toch een zoete twist te geven, want soms mogen we ons zelf wel eens verwennen met iets extra's. Om het helemaal af te maken mag de clotted cream natuurlijk ook niet ontbreken. Niet zo gezond, maar wel erg lekker! Het gaat tenslotte om de balans! 

Ingrediënten

Voor 8 scones - 4 personen

  • 250 gram speltbloem
  • 50 gram speltmeel
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 el honing of kokosbloesemsuiker
  • merg van 1 vanille stokje
  • snufje zout
  • 50 gram margarine
  • 1 ei
  • 100 ml halfvolle melk of plantaardige melk

Clotted cream:

Niet zo gezond, maar wel erg lekker!

  • Klop 125 ml slagroom stijf en voeg er 250 ml mascarpone aan toe. Meng het geheel goed door elkaar. 
  • Of meng 150 gram crème fraîche met 2 tl suiker.

Zo maak je de scones

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Doe de speltbloem, speltmeel, bakpoeder, kaneel, honing, vanille en een snufje zout bij elkaar in een mengkom. Meng het geheel door elkaar. 
  • Smelt de margarine in een pannentje.
  • Klop in een andere bak het ei los met de melk en houd een beetje apart om de scones later mee in te smeren. Voeg het ei mengsel samen met de margarine toe aan het andere mengsel en kneed het tot een goed deeg.
  • Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot 1,5 cm dik. Steek met een glas rondjes uit het deeg.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de scones erop. Smeer de scones in met het overgebleven eimengsel. Bak de scones in ongeveer 12 á 14 minuten gaar.
  • Serveer de scones met wat clotted cream en jam.