Vegetarische week

23-02-2017

Na mijn ontbijt challenge van een tijdje geleden vond ik het wel weer eens tijd worden voor een nieuwe challenge. Een challenge waarbij ik mezelf kan uitdagen, daarom ga ik vanaf morgen beginnen met mijn vegetarische challenge. Waarom dit voor mij een uitdaging is? Omdat ik erg dol ben op vlees en dit dan ook regelmatig eet. Ik ga een week lang vegetarisch eten en waar het mogelijk is probeer ik ook zoveel mogelijk veganistisch te eten. Op deze pagina houd ik jullie op de hoogte. Zo schrijf ik elke dag even hoe het gaat en wat ik bijvoorbeeld allemaal heb gegeten met daarbij zo nu en dan een foto van mijn vegetarische/veganistische gerechten.

Waarom
De reden dat ik deze challenge vooral doe is om mijzelf uit te dagen. Ik betrap me er eigenlijk vaak op dat ik wel heel erg veel vlees eet. Bij het avondeten eten wij altijd wel iets aan vlees, maar daarnaast gebruik ik ook veel vleeswaren tijdens mijn ontbijt, lunch en tussendoortje. Ja ik vind vlees gewoon heel erg lekker. Maar ik vind zelf dat dit wel iets minder kan af en toe, vandaar dat ik begin met een week vegetarisch te eten. In deze week wil ik lekkere vegetarische recepten ontdekken en met jullie delen natuurlijk. Helemaal vegetarisch leven na deze week zit er bij mij niet in. Daar vind ik vlees gewoon veel te lekker voor en ik vind dat je jezelf niet dingen moet gaan verbieden die je lekker vindt. Wel zie ik het zitten om minder vlees te gaan eten of een aantal dagen in de week zonder vlees. Dit vind ik vooral belangrijk voor de dieren natuurlijk en daarnaast ook voor de gezondheidsvoordelen.

Waarom ik deze challenge nog niet eerder heb gedaan? Nou dat kan ik je vertellen. Aangezien ik in mijn herstel van mijn eetstoornis zat vond ik het belangrijk om gewoon eerst alles weer te kunnen eten. Als ik gelijk vegetarisch/veganistisch zou gaan eten had ik voor mij weer heel veel dingen opgelegd wat ik niet mocht eten en dat zou mijn eetstoornis toen die tijd alleen maar beter uitkomen. Daarom wilde ik eerst genezen zijn voordat ik hiermee ging beginnen en aangezien ik tegen redelijk veel producten niet kan is het voor mij daarnaast ook gewoon niet verstandig om helemaal vegetarisch/veganistisch te eten, want dan blijft er nog minder voor mij over wat ik wel kan eten.

Voordelen
Naast een heleboel milieuvoordelen en voordelen voor het dier zelf heeft vegetarisch/veganistisch eten ook een heleboel gezondheidsvoordelen. Bij een plantaardig dieet ligt de nadruk vooral op het eten van fruit, groenten, granen, noten en zaden, peulvruchten en soja. Deze producten bevatten naast veel vezels ook veel kalium, magnesium, antioxidanten, vitamine C, vitamine E. Ook zijn deze producten laag in verzadigde vetten en in cholesterol en daarnaast hebben ze een goed effect op ons bloedsuikerwaarde. Nog meer voordelen zijn:

  • Er wordt meer groente en fruit gegeten.
  • Kleinere kans op diabetes type II.
  • Gezonder lichaamsgewicht over het algemeen.
  • Verlaging op de kans van kanker.
  • Kleinere kans op bepaalde ziektes.
  • Gezondere huid.

Een heleboel gezondheidsvoordelen zitten er dus aan vegetarisch eten. Als je wel vlees eet ben je natuurlijk niet gelijk ongezond bezig, maar dat ligt natuurlijk aan de mate waarin je vlees eet en of je mager of vet vlees eet.

Ik mijn gerechten zou ik regelmatig de producten van Vivera en Alpro gebruiken. Vivera heeft namelijk erg veel soorten vleesvervangers en Alpro is van nature plantaardig en dit gebruik ik nu al dagelijks vanwege mijn lactose-intolerantie.

Vegan & Veggiez

Ken jij Vegan & Veggiez al? Dit is een site met een overzicht van restaurants waar voldoende vegetarische en veganistische gerechten op de kaart staan en waar met pure ingredi├źnten gewerkt wordt. Een handige site waar je je favoriete vegetarische en veganistische hotspots kunt vinden. Zo ben je niet meer urenlang op zoek naar een hotspot bij jou in de buurt of in een stad waar je een hapje wilt gaan eten. Ben je benieuwd naar een hotspot bij jou in de buurt? Neem dan hier een kijkje!  Ken jij of ben jij een hotspot met genoeg keus aan vegetarische en veganistische gerechten? Laat dan hieronder een bericht achter!


Dag 1

17 februari 

Vandaag begin ik mijn dag met een schaaltje Alpro mild and creamy vanille. Met wat lekkere granola eroverheen en wat fruit. Daarbij eet ik nog een speltboterham met appelstroop. Ik mis de vleeswaren nog niet hoor, aangezien ik tijdens het ontbijt de laatste tijd nooit meer zo vaak vleeswaren eet.

Als tussendoortje at ik een stuk cake om te vieren dat ik alweer over de 1000 volgers heb op Instagram! Een eiwitrijke cake met onder andere vanille en kaneel. Het recept komt binnenkort nog voor jullie online natuurlijk.

Voor lunch maakte ik deze heerlijke mugcake. Deze mugcake maakte ik met onder andere vanille havermout, banaan, ei en blauwe bessen! Wat een plaatje is het ook. Daarbij at ik nog een speltboterham met wortelspread en geitenkaas. Wel even wennen geen vleeswaren meer op brood, want normaal eet ik altijd een boterham met rauwe ham of kipfilet! Dit smaakte trouwens ook heerlijk hoor!

Als tussendoortje nam ik een noten- en zadenbar van Justnuts met een mandarijn erbij en een stukje pure chocolade.

Diner time, voor het eerst in mijn leven eet ik een stuk vegetarisch 'vlees'. De gemarineerde filetlapjes van Vivera. Het smaakte een stuk beter dan ik had verwacht en de structuur is gewoon hetzelfde als vlees. Daarbij at ik witlof en aardappels uit de airfryer. Normaal eten we de witlof altijd met ham blokjes, maar dat zat er voor mij niet in. Ik maakte mijn witlof daarom ook klaar met kerrie en wat kokosmelk wat ook erg goed smaakte trouwens. Vleesvervangers ga ik in ieder geval na deze week ook nog eten, want het smaakt gewoon erg lekker en deze filetlapjes waren heerlijk gekruid. 

In de supermarkt vraagt mam, welke filet americain wil je peper of pesto? Ik zeg doe maar met peper! Wil ik 's avonds de toastjes op tafel zetten en denk ik wacht eens even. Filet americain is ook vlees! Gelukkig heb ik er nog niks van genomen. Voor mij maak ik een kaasplank met wat nootjes erbij! Ready voor dag 2!


Dag 2

18 februari

Vandaag begin ik de dag met een schaal kwark! Hier voeg ik pindakaas, granola en cacaonibs aan toe. Daarbij eet ik nog een plak van mijn eiwitrijke cake aangezien ik zo de sportschool induik om even fijn te trainen. Ik kan de eiwitten dus goed gebruiken. Gisteren was ik helemaal blij met de kwaliteit van mijn camera, vandaag wat minder. Dus straks maar even naar de instellingen kijken.

Als tussendoortje neem ik de cashew cookie reep van Nakd met een mandarijn erbij.


Lunchtime! Na een workout heb ik vaak veel honger. Vandaag nam ik meergranen bolletjes! Op de ene bol deed ik avocado met ei en op de andere wortelspread met geitenkaas. Ik mis het vlees nog niet hoor, want wat is dit lekker zeg. Ik ben de laatste tijd zo dol op avocado en kan daar ook geen genoeg van krijgen. Daarbij eet ik nog een rijstwafel met pindakaas en een schaaltje Alpro mild en creamy vanille. Als tussendoortje neem ik een stuk van mijn vegan carrotcake. Dit is de eerste keer dat ik een vegan cake maak, maar zeker niet de laatste keer. In plaats van ei gebruikte ik wat appelmoes.

Als avondeten heb ik taco's gemaakt met de shoarma van Vivera. Aan de shoarma zat zoveel smaak dat ik het vlees ook zeker niet miste in mijn taco's en stiekem vond ik dit nog lekkerder. Heerlijk met wat groentes en avocado erbij! Zo houd ik het nog wel een tijd vol.

Nog maar een stuk carrot cake gepakt voor bij de koffie. Echt genieten. Later op de avond heb ik nog wat kaas, een handje noten en pure chocolade gegeten.Laat dag drie maar komen. Het vegetarische eten bevalt me tot nu toe nog erg goed en heb het vlees dan ook zeker nog niet gemist.


Dag 3

19 februari


Vandaag begin ik de dag met een twee plakken bananenbrood, want wie wat bewaard heeft nog eens wat. Ik bewaar namelijk altijd een deel in de diepvries zodat ik er langer van kan genieten. Daarbij eet ik nog een appel en een stukje pure chocolade. Hier vind je het recepten van deze simpele bananenbrood! Aangezien ik al vroeg moet werken neem ik nu (11:00) een schaal met chocolade havermout. Heerlijk met dit koude weer. Normaal had ik al snel een boterham gepakt, maar ik heb helaas niet meer zoveel lekker beleg in huis.

Als middag snack neem ik een mandarijn en een reep van Nakd de cashew cookie variant. Ook neem ik nog wat stukjes pure chocolade. Als avondeten staat er stamppot op het menu. Ik maakte voor mij zelf een stamppot van zoete aardappel met spekjes van Vivera. Helaas vond ik de spekjes niet zo lekker, dus bakte ik er voor mij een groenteburger bij! Als toetje nam ik een schaaltje Alpro vanille met als topping wat granola. 

Heerlijk op de bank beland met een stuk vegan carrotcake die ik gisteren heb gemaakt. Het is tot nu toe echt de lekkerste carrotcake die ik heb gehad vind ik zelf. Hier in huis valt hij in ieder geval ook goed in de smaak. Het ei heb ik vervangen door wat appelmoes. Het recept verschijnt nog online deze week voor jullie! Ook nog even een kaasplankje gemaakt met wat nootjes. Ready voor dag 4!


Dag 4

20 februari

Ik vind maandag ochtenden nooit zo erg zolang ik de dag maar begin met een lekker ontbijtje. Vanochtend maakte ik een bananasplit met onder andere pindakaas, granola en blauwe bessen. Daarbij at ik nog een schaaltje Aplro mild en creamy met wat toppings! Een vegan ontbijtje dus! Zo even naar school en de sportschool in.

Mijn lunch is vandaag niet zo bijzonder. Ik heb weinig tijd dus moet even snel wat maken. Het zijn twee spelt boterhammen geworden. Op de ene had ik wortelspread met avocado en op de andere geitenkaas met honing en walnoten. Daarbij eet ik een grote schaal kwark met granola, pindakaas, noten en blauwe bessen. Ik wilde eigenlijk wat meer eiwitrijk beleg, maar de eieren waren helaas op en kipfilet kan ik nu dus niet nemen. Achteraf had ik beter pindakaas kunnen nemen maar daar kwam ik te laat achter.

Aangezien ik van vier tot acht moet werken vanavond eet ik vaak om drie uur al warm. Een beetje vroeg, maar aangezien ik half vier weg moet en half negen thuis ben of later heb ik daarna vaak ook geen zin meer om te koken. Daarom neem ik mijn lunch en tussendoortje vandaag ook al wat eerder. Als tussendoortje neem ik een zakje muesli balletjes van Made Good, een zakje met amandelen van Nuts About Nature en twee pruimen.

Als avondeten maakte ik een ei wrap van drie eieren met een krokante 'kip' schnitzel van Vivera en wat groentes erbij. Gisteren vond ik de 'spekjes van Vivera een beetje tegen vallen, maar deze krokante 'kip' schnitzel maakt het weer helemaal goed. Erg krokant en er zit een echt kip smaak aan. Zelf vond ik deze nog lekkerder dan een echte kip schnitzel! Zeker een aanrader dus. Als toetje nam ik een schaaltje kwark met wat granola.
Als tussendoortje nam ik nog een schaaltje optimel koffie met wat granola en een handje ongezouten noten. Ook nam ik nog wat groente chips! Af en toe begin ik vleeswaren op mijn brood wel te missen, maar het is nog goed vol te houden. Bij het avondeten mis ik het vlees dan nog helemaal niet.


Dag 5

21 februari

Ik ben al weer dik over de helft heen en geen moment spijt gehad dat ik dit heb gedaan. Ik weet nu al wel zeker dat ik vaker vegetarisch ga eten. Ik had namelijk niet verwacht dat vegetarisch vlees zo lekker zou zijn! Als ontbijt nam ik vandaag havermout, met een scoop eiwitpoeder, wat granola en bramen. Als tussendoortje neem ik een kiwi en een Nakd reep.

Als lunch wilde ik eigenlijk een chocolade mugcake maken, maar die vond ik zelf niet heel erg lekker, vandaar dat ik een grote bak nam met kwark, granola en noten. Daarbij at ik twee speltcrackers met avocado en ei erop. Vandaag een keer een late lunch aangezien ik nog op school zat. Als tussendoortje nam ik wat noten van Nuts about nature en een zelfgemaakte kwarkbol met blauwe bessen.

Een van mijn favoriete en simpele avondmaaltijden is toch wel de gezondere pizza! Als bodem neem ik een groente wrap van No Fairytales. Op de wortel wrap heb ik onder andere spinazie, zoete aardappel en zongedroogde tomaat en op de bieten wrap heb ik onder andere spinazie en vegetarische shoarma van Vivera. Wat was dat weer genieten. Als avondsnack neem ik een schaaltje Alpro met wat granola. Daarbij eet ik nog wat noten, chocolade en mijn zelf gemaakte muesli koekjes!


Dag 6

22 februari

En dan is de vegetarische week alweer bijna voorbij en ik mis het vlees eigenlijk nog helemaal niet. Alleen af en toe een stukje gerookte kip mis ik wel. Een ding weet ik al zeker ik ga minder vlees eten. Als ontbijt maak ik vandaag een schaal kwark met pindakaas, daarbij eet ik nog een cracker met avocado! Als tussendoortje neem ik de pecan pie reep van Nakd en een mandarijn.

Als lunch neem ik twee grote speltcrackers. Eentje beleg ik met avocado en wortel spread en de andere beleg ik met avocado en een gekookt eitje. Daarbij eet ik ongeveer 350 ml kwark met 3 el granola en blauwe bessen. Als tussendoortje neem ik twee zelf gemaakt cakejes, om te vieren dat de eerste 10 kilo er aan is en wat ben ik daar blij mee. Ik ben de laatste tijd zo gelukkig en vrolijk en voel me weer helemaal de oude. Dus dat moest natuurlijk even gevierd worden.

Een keer niet zelf aan het koken, maar mn lieve tweeling zus staat vandaag in de keuken. We eten groene curry met vegetarische kipstukjes en groentes erbij. Wat was het heerlijk en de vegetarische kipstukjes smaken ook erg goed. Als rijst gebruik ik de rijst met linzen van Lassie en als toetje neem ik een schaalje Alpro met wat lekkere toppings. Als avond snack neem ik 2 oreo koekjes, 2 mandarijnen, handje nootjes en twee chocolade paaseitjes! Morgen de laatste dag alweer van mijn vegetarische challenge!



Dag 7

23 februari

En dan is het alweer de allerlaatste dag van mijn vegetarische week. Mis ik vlees al? Nee eigenlijk helemaal niet zo erg. Wat ik het meeste mis op moment is alleen af en toe een keer vleeswaren, maar voor de rest valt het nog reuze mee! Ga ik vaker vegetarisch eten? Ja zeker! Als ontbijt neem ik vandaag 2 boterhammen met kokos zeezout pindakaas en een schaaltje kwark met granola en blauwe bessen. Als tussendoortje neem ik een stuk zelf gebakken carrot cake van mama en een banaan.

Ik ga nog even door met de pindakaas! Als lunch neem ik pannenkoekjes van onder andere kokosmeel met dadel kaneel pindakaas. Een heerlijke warme lunch tijdens deze stormachtige dag. Onderhand krijg ik wel steeds meer zin in een boterham met rauwe ham, gerookte kip of zalm. Nog eventjes geduld. Als tussendoortje neem ik een reep van Rude Health, een handje noten en een mandarijn.

's avonds mis ik het vlees nog helemaal niet, aangezien ik de vleesvervangers prima vind smaken. Vandaag eet ik een wortel mais burger van de Albert Heijn met frietjes uit de airfryer en wat groentes. Een simpele maar lekkere maaltijd. Als toetje neem ik een schaaltje Optimel in de heerlijke smaak koffie met wat granola erbij. 


Vivera

De hele week heb ik bijna de vleesvervangers van Vivera gegeten. Van hun kreeg ik een box toegestuurd om te testen. In de box zaten de volgende plantaardige vleesvervangers:

  • Spekjes
  • Gemarineerde filetlapjes
  • Shoarma
  • Krokante kipschnitzel
  • Plantaardige kipstukjes

Mijn favoriet was toch echt wel met stipt op nummer 1 de krokante kipschnitzel. Zelf kon ik geen enkel verschil proeven tussen een kip chnitzel en een vegetarische kipschnitzel en misschien vond ik de vegetarische variant zelfs nog wel lekkerder. Na mijn verbazing hadden alle vleesvervangers ook een echt vlees structuur wat ik dus niet had verwacht. Door Vivera heb ik het vlees eigenlijk deze week helemaal niet gemist. Wat ik alleen nog mis in het assortiment van Vivera is vegetarische vleeswaren. Ik heb genoten van alle varianten behalve van de spekjes. Die vond ik zelf gewoon echt niet lekker, maar daarentegen waren de andere varianten heerlijk en zo als ik al zei lekkerder dan verwacht!



Conclusie

Normaal at ik altijd best veel vlees dus had ik verwacht dat ik hier nog wel moeite mee zou krijgen. Maar het ging mij veel gemakkelijker af dan in eerste instantie gedacht. Bij het avondeten miste ik mijn stuk vlees ook zeker niet aangezien ik daar heerlijke andere alternatieve voor had. Ik had namelijk niet verwacht dat vleesvervangers zo lekker zouden zijn en ook nog eens redelijk dezelfde structuur heeft. Wat ik wel heb gemist is de vleeswaren op mijn brood. In het begin vond ik avocado, ei en kaas heerlijk en pindakaas ging er ook vaak op, maar toch begin ik vleeswaren nu wel een beetje te missen.

Na deze vegetarische week weet ik wel een ding zeker. Ik ga minder vlees eten en dus vaker vegetarisch eten. Veganistisch eten wordt voor mij wel lastig, maar dit probeer ik zo nu en dan ook te doen. Maar met vlees ga ik in ieder geval minderen en er komt dan ook niet meer elke avond vlees op mijn bord. Wat ik het meest gemist heb is toch wel de gerookte kip, vis en rauwe ham!

Ik vond het erg leuk om jullie zo op de hoogte te houden en ik hoop dat jullie mij deze week met plezier hebben gevolgd.