Kiwi- bananebrood

22-07-2017

Ontbijten is voor mij de reden om elke ochtend op te staan! Ik kan er een avond van tevoren al over nadenken wat ik de volgende ochtend ga ontbijten. Opstaan is dus geen probleem voor mij en voor mijn ontbijt neem ik dan vaak ook alle tijd! Voor mij is dat een goed begin van de dag namelijk! Rustig wakker worden met een heerlijk en gezond ontbijt. Het verbaasde mij dan ook enorm dat 11% nooit ontbijt! Hoe dan vraag ik mij af. En het percentage neemt alleen maar toe.

Uit onderzoek zijn de volgende cijfers na voren gekomen:

  • 25% van de Nederlanders in de leeftijd 19-50 jaar ontbijt niet elke dag.
  • 11% van deze groep ontbijt zelden of nooit.
  • Het percentage ontbijters neemt sterk af in de leeftijdscategorie 9-18 jaar (84%) en 19-50 jaar (75%). In de leeftijd 1-8 jaar ontbijt 97% dagelijks.

Vaak hebben mensen in de ochtend weinig tijd om te ontbijten, omdat ze zich moeten haasten om op tijd ergens te zijn! Maar wist je dat je je ontbijt ook al een avond van tevoren klaar kunt maken? Zo kun je toch goed en gezond ontbijten, zelfs wanneer je weinig tijd hebt! Dus druk in de ochtend is geen excuus om het ontbijt over te slaan.


5 tips voor een gezonde ontbijt routine

  1. Maak van het ontbijt een dagelijkse gewoonte.
    Heb je in de ochtend niet zoveel trek? Maak dan een smoothie, dit drink je makkelijk weg en kun je zelfs een avond van te voren al maken.
  2. Maak je ontbijt een avond van te voren.
    Veel mensen hebben weinig tijd in de ochtend om een uitgebreid ontbijt te maken. Dit hoeft ook niet. Een simpel ontbijt kan vaak al genoeg zijn, zolang je maar gezonde ingrediënten gebruikt. Heb je geen tijd in de ochtend? Maak dan je ontbijt een avond van tevoren al klaar en bewaar het in de koelkast.
  3. Experimenteer.
    Neem je elke ochtend het zelfde ontbijt? Ga eens een keer voor iets anders! Zo is elke ochtend weer een feestje. Ook is variatie erg belangrijk in een gezonde levensstijl! Neem bijvoorbeeld een kiwi met wat yoghurt en neem de andere dag wat havermout met kiwi of wat dacht je van een mugcake met kiwi? Genoeg inspiratie dus en zo krijg je gelijk een portie fruit binnen.
  4. Verdeel je ontbijt over de ochtend.
    Veel mensen hebben weinig trek als ze net wakker zijn. Toch is het belangrijk om iets te nemen. Begin daarom bijvoorbeeld je dag eerst met een kiwi en neem in de loop van de ochtend iets groters! Zo ben je ook minder geneigd om te gaan snaaien tussendoor.
  5. Bouw je ontbijt routine langzaam op.
    Ben je nooit een ontbijter geweest? Leg jezelf dan niet te veel op. Dit gaat namelijk niet werken, begin langzaam aan. Begin bijvoorbeeld met iets kleins. Elke dag weer een stapje erbij!

Recept kiwi- bananenbrood

Deze kiwi- bananenbrood is ideaal voor de drukke ochtenden en wanneer je wat meer tijd hebt, kun je hem lekker vers maken en beleggen met je favoriete toppings. De kiwi- bananenbrood is namelijk goed te bewaren in de diepvries. Zo kun je 's ochtends een plak uit de diepvries halen en hoef je hem alleen maar even te laten ontdooien! Daarnaast bevat een kiwi veel vitamine C, is de gele kiwi calorie-arm en helpt de gele kiwi je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, waardoor je hongergevoel verdwijnt!

Ingrediënten

voor één brood

  • 2 kiwi's
  • 2 rijpe bananen. Hoe bruiner hoe beter.
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 3 eieren
  • 150 gram speltmeel of boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 el honing
  • 75 gram ongezouten noten naar keuze
  • snufje zout

Toppings:

  • 200 gram cottage cheese
  • 1 tl honing
  • 1 tl kaneel
  • 1 kiwi in plakjes
  • rode bessen

Zo maak je het brood

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een cakeblik in met (kokos)olie en plaats hem alvast in de oven.
  • Doe twee bananen, dadels, eieren, speltmeel, bakpoeder, honing en het kaneel in een blender en mix alles tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in een kom. Snijd ondertussen de kiwi's in blokjes, meng deze samen met de noten door het beslag heen en vergeet er geen snufje zout aan toe te voegen.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak hem in ongeveer 45-50 minuten gaar. Prik een prikker in het brood. Komt deze er droog uit? Dan is het brood klaar.
  • Laat hem afkoelen en snijd hem vervolgens in plakken en bewaar het in de diepvries.

Topping:

  • Meng de cottage cheese, met de kaneel en honing. Smeer dit op het kiwi- bananenbrood en leg er vervolgens een plakje kiwi en wat besjes op! Zo lijkt en smaakt het net als een gebakje!