Speltbroodjes

Deze snelle speltbroodjes zijn zo gemaakt met onder andere speltmeel en speltbloem. Ideaal voor de brunch of gewoon als ontbijt of lunch!

Zelf kan ik niet zo goed tegen tarwe, daarom is spelt de ideale oplossing voor mij. Met speltmeel en speltbloem kun je van alles maken zoals: taart, cake, muffins, pannenkoeken, crackers en brood. Ik vind zelf brood heerlijk en maakte daarom deze speltbroodjes. Ook lekker is het om wat olijfolie te mengen met rozemarijn en dan over de broodjes te smeren of wat pompoenpitten eroverheen te strooien. Het voordeel van deze broodjes is dat je ze niet eerst hoeft te laten rijzen. Dat scheelt weer tijd!

Ingrediënten

Voor 8 stuks

  • 150 gram speltmeel
  • 150 gram (spelt)bloem
  • 1 ei
  • 100 ml melk
  • snufje zout
  • 3 tl bakpoeder
  • 50 gram kokos of olijfolie

Optioneel

  • 20 gram pompoenpitten
  • 3 el kokos- of olijfolie
  • rozemarijn

Beleg tip: coburgerham met geitenkaas en pijnboompitten of oude kaas met pompoenpitten.

Zo maak je de broodjes

  • Verwarm de oven voor op ± 200 graden.
  • Klop het ei los en voeg er de melk aan toe. Meng het meel, bloem, zout en bakpoeder. Voeg het ei met melk toe aan het meelmengsel. Meng het geheel door elkaar.
  • Smelt de kokosolie in een pan of in de magnetron en voeg het toe aan het meel. Kneed het geheel tot een deegbal. Is je bol te droog? Voeg er dan nog wat kokosolie aan toe. Is het meel te plakkerig? Voeg er dan nog wat meel aan toe of zet het even in de koelkast.
  • Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer een dikte van 2 centimeter. Wil je plattere broodjes rol het beslag dan uit tot 1 á 1,5 centimeter. Steek met een glas rondjes uit het deeg en smeer deze in met eventueel de olie en rozemarijn of wat eigeel. Of bestrooi ze met pompoenpitten.
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de broodjes erop. Bak de broodjes in ongeveer 15 á 20 minuten bruin in de oven.
  • Laat ze even afkoelen en je kan ze beleggen.