Waarom ontbijten?

Waarom ontbijten en gevarieerd ontbijten belangrijk is dat vertel ik je hier!

Waarom ontbijt belangrijk is dat weten we denk ik onder hand wel, maar ik zou het nog even kort uitleggen. Ontbijt is belangrijk om energie te krijgen, vooral naar een nacht slaap heeft je lichaam heel wat energie verbruikt en heeft het 's ochtens energie nodig om de motor te laten draaien. De energie halen we uit voeding. Door meer energie presteren we ook beter op werk of school doordat we ons beter kunnen concentreren. Als je niet ontbijt kan het ook heel goed zijn dat je moe blijft en dit verbeterd vaak je humeur niet. Hier zijn je collega's waarschijnlijk ook niet blij mee. Ook is er een grote kans dat je in de loop van de ochtend veel honger krijgt en dus geneigd bent om te gaan snoepen.

Dan vertel ik je nu waarom het belangrijk is om gevarieerd te eten. Gevarieerd eten is belangrijk omdat elk voedingsmiddel zijn eigen samenstelling heeft van verschillende macro- en micronutriënten. Zo bevat kwark veel eiwitten en calcium, maar weinig vitamine C die we wel terugvinden in fruit. Of wat dacht je van havermout hierin zitten vooral veel vezels, maar weinig calcium of vitamine C. Het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten. Door gevarieerd te eten krijg je alle voedingstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Je kunt natuurlijk ook verschillende voedingsmiddelen met elkaar combineren om zo de verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Wat dacht je van een bak yoghurt met wat granola en aardbeien? Zo krijg je onder andere calcium, eiwitten, vezels en vitamines binnen!

Nog een voordeel van gevarieerd eten is dat je afwisseling krijgt in je maaltijden waardoor je een andere smaakbeleving krijgt. Dit komt doordat je andere smaken proeft en andere geuren rijkt. Dit gebeurd niet als je elke dag hetzelfde eet. Als je elke dag hetzelfde eet vlakt je smaak af omdat je altijd hetzelfde proeft en ruikt. Hierdoor kan ook je eetlust verminderen. Het is belangrijk om een uit je comfortzone te stappen en een keer een ander ontbijt te maken dan je gewend bent. Eng? Ja misschien voor sommige wel, maar het is zeker de moeite waard. Erg gaat een wereld aan smaken voor je open!

Ontbijt inspiratie: