FEESTDAGEN

SINTERKLAAS / KERST / PASEN / 


Het is alweer begin december. Dat betekent dat de feestdagen er weer aan zitten te komen. Dus is het de hoogste tijd om mijn kerstrecepten met jullie te gaan delen. Van voorgerechten, tot bijgerechten en van hoofdgerechten tot dessert. Een heerlijk voorgerecht mag natuurlijk niet ontbreken en daarom trappen we daar dan ook maar gelijk mee af.

Ik zat me te bedenken wat ik dit jaar ging maken als voorgerecht. Dit ging eigenlijk vrij snel. Tegenwoordig draait het namelijk niet alleen maar meer om gerechten met veel vlees, waar kerst eigenlijk bekend om staat, maar nemen vegetarische gerechten steeds meer plek in op het kerstmenu. Daaraan denkend, kwam het idee in mij op om ieder gerecht...

Een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Deze vegetarische pompoenstrudels vallen zelfs nog goed in de smaak bij de vlees-eters. Dat weet ik zeker. Inmiddels draait kerst al helemaal niet meer om alleen maar grote stukken vlees. Vegetarische kerstgerechten worden steeds populairder en die ontwikkeling...

Op zoek naar een simpel hoofdgerecht met zalm voor kerst? Zoek dan niet verder en ga voor deze zalm strudel, zalm in bladerdeeg of zalm en croûte of hoe je het ook wilt noemen. Stiekem vind ik dat laatste wel het chiquer klinken. Deze zalm en croûte is gemaakt met onder andere bladerdeeg, zalm en geitenkaas. Een echt spektakel...

Wortels, ik ben er dol op, maar dat wisten jullie inmiddels al wel. Mijn favoriete groente mag natuurlijk ook niet ontbreken aan het kerstmenu, dus vandaar deze hasselback wortels als bijgerecht voor het kerstdiner. Een feestelijk gerecht en dit laat wel weer zien dat groenten prima bij het kerstdiner kunnen en alles behalve suf zijn.

Soep doet het altijd goed met kerst. Deze pompoen is ideaal als voorgerecht en je kunt het gemakkelijk een dag van te voren al klaarmaken. Ideaal! Door bladerdeeg sterren te maken, ziet de soep er gelijk feestelijk uit. De salie geeft het nog even een speciale en smaakvolle touch!

Granola maken met minder olie? Dat gaat gemakkelijk door gebruik te maken van notenpasta. Te denken aan amandelpasta, cashewpasta of gewoon 100% pindakaas. Ook heeft de granola zo minder zoetstof nodig en krijgt het een heerlijke smaak, ideaal dus als je het mij vraagt. In deze granola gebruikte ik amadelpasta, aangezien ik er ook amandelen in heb...

Het is weer bijna december, Sinterklaas is alweer in het land. Daar horen natuurlijk ook pepernoten/kruidnoten bij of hoe je ze ook wil noemen. Ik ben er dol op en als ik eenmaal een zak open heb, kan ik er maar moeilijk vanaf blijven. Ik ben niet echt dol op snoep of koek, maar voor speculaas, pepernoten of gevulde speculaas...

De decembermaand komt steeds dichterbij en daar hoort natuurlijk speculaas bij (en pepernoten). Daarom konden deze overnight oats met speculaas en pepernoten natuurlijk niet ontbreken tussen de recepten. Extra lekker met de nieuwe smaak van Optimel: Magere Griekse yoghurt Speculaas.

Met Sinterklaas mag je een beetje extra genieten toch? Nou dat vond ik ook! Vandaar deze 'not so healthy' Sinterklaas blondies met witte chocolade kruidnoten. En waarom deze ongezonde blondies prima in een gezonde levensstijl passen? Volgens het Voedingscentrum mag je drie keer per week iets 'groots' eten dat buiten de schijf van vijf valt. Deze...