Welk water serveer je bij een maaltijd?

01-09-2019

Je hebt uren in de keuken gestaan om een heerlijke maaltijd te bereiden, maar wat serveer je erbij als drinken? Je wilt namelijk het beste uit je gerecht halen en de smaken goed naar voren laten komen. Ik drink daarom graag water bij mijn eten. Wist je dat er onderling toch veel verschil zit in de soorten water. Welk water kun je het best serveren zodat de smaak van het eten het beste naar voren komt? Weet jij het?! 

Kwaliteit

De kwaliteit en de smaak van water staat centraal. Maar welk water kies je dan? En water is toch gewoon water? Ik snap dat je dit misschien denkt, maar onderling zit er wel degelijk verschil in de kwaliteit en de smaak van water. Zo heb je bijvoorbeeld bronwater maar ook mineraalwater. De smaak van het water wordt vooral bepaald door het mineraalgehalte maar ook door de zuiverheid van het water. 

Ik kies voornamelijk voor water uit de kraan, want daar is natuurlijk niks mis mee. Als ik mezelf wil trakteren op extra lekker water dan kies ik graag voor mineraal water bijvoorbeeld: Chaudfontaine met een lichte bubbel of een smaakje. 

Het mineraalwater van Chaudfontaine (betekent warme bron) komt uit een thermale bron. Wist je dat 95% van het drinkwater afkomstig is uit vrije waterlagen, minder dan 5% van ingesloten waterlagen en slechts 1% van thermale bronnen. Dit is dan ook een zeldzame bron. Deze waterlagen zijn ingesloten en hebben een unieke eigenschap. Het water daalt namelijk tot een diepte van 1600m waar het door de natuurlijke ondergrond verhit wordt tot 57 graden en komt na een lange tijd van minimaal 60 jaar verwarmd terug aan de oppervlak. Door deze thermale bron is het water op een natuurlijke wijze beschermd. Kalk en leisteen zorgen namelijk voor een grondige filtering, waardoor vervuiling onmogelijk is. Als het uiteindelijk weer aan de oppervlakte komt, zijn de mineralen in het water mooi in evenwicht. Zuiver en gebalanceerd. Perfect op smaak. 

Smaak

De smaak die het mineraalwater heeft, heeft het vooral te danken aan de mineraal balans waar ik het al eerder over had. Wist je dat er in 1 liter water, 385 mg mineralen zitten? Daarnaast heeft het water van Chaudfontaine een zeer laag nitraatgehalte, wat aangeeft dat er geen verontreiniging is in het water en het water dus zeer zuiver is. Wist je ook dat het koolzuurgehalte in water voor het grootste gedeelte de smaak bepaald? Tenslotte is de pH waarde van belang voor de smaak. Met een pH van 7,6 heeft Chaudfontaine een neutrale smaak. 

En dan denk je misschien? Maar Lisa als jij het zo lekker vind, wie zegt dan dat ik het ook lekker vind? Nou ik ben niet de enige die deze mening deelt, want Chaudfontaine wint namelijk al 5 jaar op rij de ITQI prijs. Dit is een unieke internationale erkenning en wordt beoordeeld op blinde testen. Deze blinden testen worden gedaan door gerenommeerde Chefs en Sommeliers, dus alleen door personen met veel kennis van smaak. 

Daarom wordt er in veel restaurants gekozen voor Chaudfontaine mineraalwater, vanwege zijn verfijnde en evenwichtige smaak, waardoor gerechten nog beter tot hun recht komen. Dat vind ik als liefhebber van lekker eten ook zeker belangrijk. Let jij er trouwens wel eens op welk water ze serveren als je in een restaurant aan het eten bent? Moet je eens doen, ik ben benieuwd! Ik doe dit in ieder geval wel. 

Soorten Chaudfontaine

Original:

  • Plat, lichtbruisend en bruisend: als je in een maaltijd veel verschillende smaakcombinatie gebruikt kun je het beste voor een neutrale smaak gaan. Daarom serveer ik bij de buddha bowl met tempeh ook lichtbruisend mineraalwater. 

Fusion:

  • Watermeloen & komkommer: ideaal voor bij de barbecue. 
  • Limoen & munt: lekker bij couscous en Marrokkaanse maaltijden, tip: doe ook wat munt door de couscous. 
  • Citroen: lekker zuurtje en frisheid voor bij een maaltijd met vis. 

Mijn favorieten: 

  • Lichtbruisend: dit is de 'groene' variant, tussen plat en bruisend in.
  • Fusion Framboos & Limoen

Maar drink jij dan nooit water uit de kraan Lisa? Jawel, zeker wel want in Nederland hebben we gewoon prima kraanwater en het is zonder om dit niet te gebruiken, maar voor een uitgebreide maaltijd of op een warme zomerse dag wil ik gewoon soms wat anders. De Fusion vind ik persoonlijk ook zo lekker, omdat deze lichtbruisend is met een natuurlijk aroma van onder andere fruit of groente. Zonder suiker en zonder calorieën, zodat je zonder schuldgevoel gerust een glas extra kunt drinken.

Ik ben benieuwd welk water jij voortaan gaat serveren bij het eten!