Appel kaneel blondies

15-07-2019

Blondies zijn eigenlijk brownies, maar dan gemaakt van witte chocolade. Oké ik mag dit dan officieel geen blondies noemen, aangezien ik geen chocolade heb gebruikt in dit recept, (zou misschien wel heel lekker zijn, dus ik zeg probeer het vooral) maar ik heb ze wel in een brownie vorm gebakken en ze zijn licht van kleur vandaar dat ik dit gewoon gezonde appel blondies noem. 

Deze gezonde blondies zijn gemaakt zonder boter en/of olie. Wist je dat appelmoes namelijk een goede vervanger is voor boter in een cake recept? Zo bevat je baksel als snel een stuk minder calorieën. Ga wel voor de appelmoes zonder toegevoegde suikers. Door gebruik van amandelmeel bevatten deze blondies minder koolhydraten, maar wel ietsjes meer calorieën. Je zou de amandelmeel waarschijnlijk ook kunnen vervanger door speltmeel als je dit liever hebt. 

Deze gezonde appel blondies zijn:

  • Zonder toegevoegde suikers
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij

Ingrediënten

Voor 9 stuks

  • 75 gram dadels zonder pit
  • 50 gram ongezouten pecannoten
  • 4 eieren 
  • 250 gram appelmoes 0% suiker
  • 1 el vanille essence 
  • 100 gram amandelmeel + 100 gram volkoren havermeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel en 1 tl speculaaskruiden
  • 100 gram appel zonder schil
  • 2 el honing (optioneel)
  • 10 gram lijnzaad (optioneel)

Zo maak je de appel blondies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Week de dadels ongeveer 8 minuten in lauwwarm water. Dep daarna droog en snijd fijn. Hak de pecannoten grof. 
  • Spray een brownie vorm in met wat bakspray of gebruik wat boter om de vorm mee in te vetten.  
  • Klop in een kom de eieren luchtig. Voeg vervolgens de appelmoes en de vanille essence toe en meng dit door elkaar.
  • Voeg nu al roerend de amandelmeel en havermeel toe, samen met de bakpoeder, kaneel en speculaaskruiden (eventueel de honing en lijnzaad) en meng 2 minuten tot een glad beslag.
  • Snijd de appel in kleine blokjes en schep samen met de dadels door het beslag heen. 
  • Giet het mengsel in de ingevette brownie vorm en verdeel de pecannoten eroverheen. Bak de appel blondies in ongeveer 40-45 minuten gaar. Mocht hij te donker worden, dek hem dan even af met wat aluminiumfolie. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per stuk

  • 227 kcal
  • 13 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram
  • 8 gram eiwitten
  • 17 gram koolhydraten
  • 4 gram vezels