Appel kaneel kwarkbollen 

26-01-2020

Kwarkbollen, ik ben er dol op en weet je dat ze eigenlijk ook nog best wel gezond zijn ook? Ik koos voor een magere kwark soort zonder toegevoegde suikers. Aan het beslag voegde ik nog wat kaneel, rozijnen en appel toe. Het zijn net appeltaart kwarkbollen, maar dan een stuk verantwoorder en vooral erg lekker. 

Deze kwarkbollen kun je ook goed mealpreppen, want je kunt ze goed in de koelkast/diepvries bewaren, zo heb je altijd een gezonde snack/ontbijt achter de hand. Zelfs op drukke dagen! 

Tijdens het bereiden van deze gezonde oliebollen, maakte ik gebruik van de TASTY+ collectie van Brabantia. Onderaan mijn post vertel ik jullie hier iets meer over. 

Ingrediënten

Voor ± 12 appel kaneel kwarkbollen

  • 200 gram Optimel magere Griekse stijl speculaas + 25 ml halfvolle (soja)melk
    Ook te vervangen door appel kaneel kwark of vanille kwark + 1 speculaaskruiden
  • 120 gram rozijnen
  • 1 appel
  • 250 gram speltbloem*
  • 2 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ el kaneel + ½ speculaaskruiden (of 1 el kaneel)
  • 25 gram honing of zoetstof naar keuze 
    Ik gebruikt Steviala Kristal Sweet Kaneel
  • 1 el vanille aroma

*Kies een variant met > 4 gram vezels per 100 gram.

Zo maak je de appel kaneel kwarkbollen

  • Verwarm de oven voor op 185 graden. Week de rozijnen ±10 minuten in warm water. Schil de appel en snijd in stukjes. 
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de kwark, melk, vanille aroma, eieren, bakpoeder, kaneel, zoetstof en speculaaskruiden  door elkaar. Voeg vervolgens de appel en rozijnen toe en meng nog even kort.
  • Voeg nu de bloem toe en meng het geheel door elkaar tot een plakkerig deeg. Is je deeg nog veel te plakkerig? Voeg er dan nog 2 el bloem aan toe. 
  • Pak een ijsschep of twee grote lepels en schep het beslag op de bakplaat. Doe dit totdat je 12 bolletjes hebt. Bak de kwarkbollen 15-20 minuten in de oven goudbruin en gaar. 

Bij de bereiding van deze kwarkbollen maak ik gebruik van de TASTY+ collectie van Brabantia. Zo gebruik ik de Y-vormige dunschiller om de appel te schillen, een mes uit het messenblok om de ingrediënten te snijden en de keukenweegschaal om de hoeveelheden perfect af te wegen. Ideaal, want deze keukenweegschaal van Brabantia werkt zonder batterij. Een echte musthave voor in je keuken dus. Benieuwd naar welke fijne producten ze nog meer hebben? Neem dan gelijk een kijkje op de website van Brabantia. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per kwarkbol

  • 133 kcal
  • 1,1 gram vet, waarvan verzadigd 0,3 gram
  • 5,3 gram eiwitten
  • 24,2 gram koolhydraten
  • 2 gram vezels