Bloemkool pizza met zelfgemaakte bodem

21-09-2019

Als ik wist dat een bloemkoolbodem maken zo makkelijk was, had ik het waarschijnlijk al vaker gedaan. Ik gebruikte namelijk altijd de kant en klare bloemkool pizzabodem van Magioni, die overigens nog steeds favoriet zijn, maar ik dacht dit moet ik natuurlijk ook zelf kunnen maken, zonder bloem of meel. 

Deze bloemkoolbodem bevat hierdoor dus een stuk minder koolhydraten, namelijk 13-19 gram en maar liefst 500 gram groenten. Winning! Om de bodems nog beter te maken heb ik maismeel gebruikt. Dit is gewoon te koop bij de Albert Heijn en is van het merk Pan. Zonder moet ook lukken en anders kun je er altijd 1 el havermout aan toevoegen. 

Mijn idee was om een bloemkool pizza caprese te maken, maar toen kwam ik erachter dat mijn tomaten niet meer zo goed waren, ik wist dat ik nog een bakje champignons had staan, maar ook dat bleek niet wat te zijn. Maar in het huis van een foodblogger is altijd genoeg eten te vinden en deze combinatie met courgette pakte verrassend goed uit. Ik ga nu aan de slag met een broccoli bodem, to be continued! 

Ingrediënten

Voor één bloemkool pizzabodem

  • 500 gram bloemkoolroosjes
  • 1 ei
  • 30 gram geraspte 30+ kaas belegen
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • Snuf peper en zout
  • 1,5 el maismeel (optioneel)

Toppings

  • 4 el passata di pomodoro 
  • ½ tl Italiaanse kruiden
  • ½ bol mozzarella light
  • 1 kleine rode ui
  • 1/3 courgette
  • 1 el basilicum pesto
  • 10 gram walnoten
  • handje rucola

Of ga voor je eigen favoriete toppings! Pas wel op met vochtige ingrediënten. 

Ik maakte zelf een doperwten pesto van: 10 gram basilicum, 15 gram Parmezaanse kaas, 10 gram pijnboompitten, 1 teen knoflook, 60 gram ontdooide doperwten (kokend water over de bevroren doperwten doen en dan even laten staan) en 2-3 el olijfolie te mixen in een keukenmachine, verrassend lekker! Maar je kunt natuurlijk ook gewoon voor basilicum pesto gaan. 

Zo maak je de bloemkool pizza

  • Was de bloemkool en snijd de bloem in roosjes. Doe de bloemkoolroosjes in een keukenmachine en maal fijn, totdat je een couscous structuur krijgt. Geen keukenmachine? Gebruik dan een (blok)rasp.
  • Doe de bloemkoolkorrels in een magnetron bestendige kom en verwarm 5 minuten. Laat daarna even 2 minuten iets afkoelen. Doe de bloemkool in een schone theedoek en knijp/druk het vocht eruit. (Pas op dit kan warm zijn!) Zorg ervoor dat er geen vocht meer uitkomt. Anders krijg je een slappe bodem en dat wil je niet! Verwarm nu de oven voor op 175 graden. 
  • Meng in een grote kom, het ei me de bloemkool, geraspte 30+ kaas, Italiaanse kruiden, een flinke snuf peper en zout en de maismeel. Roer door en kneed het vervolgens met je handen. 
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en doe het bloemkooldeeg erop. Maak er een ronde vorm van. Bak de bloemkoolbodem in 15-20 minuten licht bruin. 
  • Snijd de mozzarella en courgette in dunne plakjes. Snijd de rode ui in halve ringen en meng de passata di pomodoro met de Italiaanse kruiden. Breng eventueel hoger op smaak met wat peper en zout. 
  • Zodra de bodem licht bruin kleurt, haal je hem uit de oven en smeer je hem in met de passata di pomodoro. Verdeel de plakjes courgette en rode ui over de passata en top af met de mozzarella. Verdeel tenslotte nog wat pesto over de mozzarella en bak de pizza nogmaals 10-15 minuten, zodat de mozzarella goed gesmolten is en de bodem nog knapperige wordt. 
  • Beleg je pizza met de walnoten en rucola en genieten maar! 

Gemiddelde voedingswaarde

Per bloemkoolbodem*

  • 305 kcal
  • 11 gram vet, waarvan verzadigd 5 gram
  • 26 gram eiwitten
  • 19 gram koolhydraten (zonder maismeel 13 gram)
  • 11 gram vezels

* exclusief toppings