Bosvruchten chia jam

18-11-2019

Jam, vaak bevat het veel suiker. Niet echt een hele gezonde keuze dus. Gelukkig is deze gezonde chia jam met bosvruchten een goed alternatief en wel gezond. Door (diepvries)fruit te verwarmen en te pureren en er later chiazaad aan toe te voegen, wordt het een soort jam. Deze jam is ook nog eens een stuk voedzamer en bevat geen geraffineerde suikers. 

In dit artikel worden verschillende soorten jam met elkaar vergeleken. Welke jam is de beste keuze? Ook wordt hierin deze gezonde chia jam meegenomen. Benieuwd hoe goed deze scoort? Klik dan vooral even op de link.

Deze bosvruchten chia jam is ook erg lekker in een schaaltje met (soja) yoghurt en wat verse granola, voor een goed begin van de dag. Ga jij voortaan ook zelf je jam maken?! Het is heel simpel en dat wil ik je graag laten zien met dit recept! 

Ingrediënten

  • 200 gram diepvries zomerfruit (of frambozen)
  • 2 el chiazaad
  • 1 á 2 el honing/agave siroop*
  • 1 tl vanille aroma (optioneel)

* Liever suikervrij? Ga dan voor een vanille flavour shot

Zo maak je de chia jam

  • Doe het diepvriesfruit in een pannetje. Verhit om middelhoog vuur en laat ongeveer 5-8 minuten pruttelen. Plet het fruit met een vork of met een stamper. Je kunt eventueel ook een staafmixer gebruiken.
  • Haal de pan van het vuur en roer het chiazaad erdoorheen. Laat 5 minuten staan zodat het chiazaad het vocht goed kan opnemen. Vind je de jam te dun? Voeg dan nog wat chiazaad toe. Vind je de jam te dik? Voeg er dan nog wat water aan toe.
  • Breng op smaak met de honing/agave siroop naar wens en voeg er eventueel nog wat vanille aroma aan toe.
  • In de koelkast blijft de jam, afgedekt, ongeveer 4-5 dagen houdbaar. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie (25 gram)

  • 21 kcal
  • 0,6 gram vet, waarvan verzadigd <0.1 gram
  • 2 gram koolhydraten
  • 0,5 gram eiwitten
  • 2 gram vezels