Bramencompote met crumble

08-09-2018

Koude yoghurt met warme vruchten en knapperige kruimels. Klinkt goed toch? En dat is het ook! Een makkelijk te maken ontbijt en eens wat anders dan die stapel pannenkoeken of een croissantje van de bakker. Niet zo dol op bramen? Dan vervang je deze toch gewoon door ander fruit! 

2 personen - vegan, glutenvrij en lactosevrij mogelijk

Dit recept is gemaakt door Daniëlle van Needforfood.nl 

Ingrediënten

Voor de bramencompote

  • 250 gram (diepvries) bramen (zie tip)
  • 2 el honing
  • 2 tl allesbinder (zie tip)

Voor de crumble

  • 25 gram havermout
  • 25 gram volkorenbloem
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram (kokosbloesem)suiker 

Glutenvrij: vervang het bloem door amandelmeel
Lactosevrij: vervang de boter door 1 el zonnebloemolie 
Vegan: vervang de roomboter door kokosolie en de honing door ahornsiroop

Tips

  • je kunt deze compote ook heel goed met ander fruit maken, zoals frambozen of blauwe bessen.
  • je kunt in plaats van allesbinder ook een papje maken van 2 tl maizena en 2 tl water om het wat in te dikken.

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  • Snijd de koude roomboter in blokjes van 0.5 x 0.5 cm en dit samen met de havermout, bloem en suiker in een kom. Wrijf het tussen je vingers tot een kruimeldeeg en verdeel over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de crumble 20-25 minuten. 
  • Doe ondertussen de bramen samen met 4 el water en 2 el honing in een steelpannetje en breng aan de kook op laag vuur. Laat 15 minuten koken, voeg dan de allesbinder/maizena toe en laat nog 5 minuutjes koken. 
  • Bewaar de crumble in een luchtdichte pot en de bramencompote in de koelkast.