Broccoli courgette soep

28-11-2019

Soep, ik vind het heerlijk, maar dan wel zelfgemaakt. Soep uit een blik of zak vind ik zelf namelijk niet te eten en daar herkenen vast vele zich in. Daarom maakte ik zelf deze broccoli courgette soep en topte hem af met wat feta en bladpeterselie. Dat hoeft natuurlijk niet, maar dat maakt de soep nog lekkerder kan ik je vertellen.

Zelf soep maken is ook nog eens heel makkelijk, want je doe alles in de pan en later hoef je het alleen nog even te pureren. Binnen een mum van tijd heb jij dus deze broccoli courgette soep al op tafel staan. Heerlijk met wat brood erbij. Ik koos voor (volkoren)pita's maar volkoren stokbrood smaakt er zeker net zo lekker bij. 

Maak gerust een dubbele portie. Verdeel dit over twee of vier bakjes en bewaar in de diepvries, zodat je altijd een kom soep achter de hand hebt. Ideaal! Vooral tijdens de koudere dagen.

Deze broccoli courgette soep is:

  •  Lactosevrij (zonder toppings)
  • Glutenvrij
  • Vegetarisch
  • Koolhydraatarm

Ingrediënten

Voor vier personen

  • 500 gram broccoli
  • 1/2 courgette
  • 1 kleine aardappel
  • 750 ml water
  • 1 el groentebouillon poeder Bio Today of 1 blokje groentebouillon
  • 1 rode ui
  • 1 á 2 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 8 blaadjes basilicum of 1 el groene pesto
  • 1/4 jalapeño (optioneel)

Toppings (optioneel)

  • 100 gram feta
  • 15 gram bladpeterselie
  • chilivlokken 

Zo maak je de broccoli courgette soep

  • Snipper de rode ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd ook de jalapeño fijn. Verhit 1 el olijfolie in een soeppan met deksel en fruit de knoflook, jalapeño en ui 2 minuten aan.
  • Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en de stam in blokjes. Schil de aardappel. Snijd de aardappel en courgette in blokjes. 
  • Bak de broccoli en courgette 4 minuten aan. Giet vervolgens het water erbij en voeg het groentebouillonblokje en de aardappel toe.
  • Laat de soep, afgedekt, 15 minuten zachtjes koken tot alles goed gaar is.
  • Voeg de basilicum toe en pureer de soep. Je kunt er altijd nog wat extra water aan toevoegen als je de soep te dik vindt.
  • Verdeel de broccoli courgettesoep over de soepkommen. Brokkel eventueel de feta eroverheen en garneer met fijngesneden bladpeterselie en chilivlokken voor extra pit.

Gemiddelde voedingswaarde 

Per portie (zonder toppings)

  • 81 kcal
  • 2 gram vet, waarvan verzadigd 0,3 gram
  • 5 gram eiwitten
  • 8 gram koolhydraten
  • 5 gram vezels