Broccoli pizzabodem met hüttenkäse

17-08-2019

Gezond eten en toch pizza eten? Dat kan met deze broccoli pizzabodem. Glutenvrij, koolhydraatarm, eiwitrijk en boordevol vezels! Hierdoor is je pizza een stuk gezonder en voedzamer dan een standaard pizza. Top je pizza af met gezonde toppings en je zit helemaal goed. Wist je dat de broccolibodem, maar liefst 500 gram groenten bevat?! 

Ik gebruikte het voorgekookte witte maismeel van P.A.N, een betaalbare glutenvrije meelsoort. Door het toevoegen van maismeel word je bodem nog krokanter en dat is precies wat je wilt. Dit is gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn. Ik belegde de pizza met onder andere hüttenkäse, vegetarische kipreepjes, tomaat en Parmezaanse kaas. 

Daarnaast maakte ik ook een bloemkoolbodem, die binnenkort ook op de blog verschijnt, to be continued! 

Tips om een pizza gezonder te maken:

  • Besmeer met tomatensaus. Rode sauzen bevatten namelijk vaak minder calorieën dan witte sauzen. 
  • Ga voor een magere kaassoort zoals: 20/30+ kaas, hüttenkäse of light mozzarella. 
  • Ga voor magere vleeswaren indien je vlees wil toevoegen aan je pizza. 
  • Beleg je pizza rijkelijk met groenten. Groente bevat namelijk weinig calorieën en hierdoor kun je dus veel volume toevoegen.

Hoofdgerecht

1 persoon

Vegetarisch

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 500 gram broccoliroosjes
  • 2 eieren
  • 30 gram geraspte geitenkaas of 20+ kaas
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • Snuf peper en zout
  • 1,5 el P.A.N. maismeel

Voor de pizza saus

  • 4 el passata di pomodoro 
  • 1 tl tomatenpuree
  • ½ tl Italiaanse kruiden 
  • ½ teen knoflook
  •  peper en zout

Toppings naar keuze

Ik gebruikte: 4 el hüttenkäse, ½ ui in halve ringen, 6 kastanje champignons in plakjes, 6 cherrytomaten gehalveerd, 75 gram vegetarische kipreepjes, ½ el pijnboompitten geroosterd, 1 el Parmezaanse kaas en een handje rucola

Zo maak je de broccoli pizzabodem

  • Was de broccoli en snijd de bloem in roosjes. Doe de broccolilroosjes in een keukenmachine en maal fijn, totdat je een couscous structuur krijgt. Geen keukenmachine? Gebruik dan een (blok)rasp.
  • Doe de broccoli korrels in een magnetron bestendige kom en verwarm 5 minuten. Laat daarna even 2 minuten iets afkoelen. Doe de broccoli in een schone theedoek en knijp/druk het vocht eruit. (Pas op dit kan warm zijn!) Zorg ervoor dat er geen vocht meer uitkomt. Anders krijg je een slappe bodem en dat wil je niet! Verwarm nu de oven voor op 175 graden.
  • Meng in een grote kom, de eieren met de broccoli, geraspte kaas, Italiaanse kruiden, de maismeel en breng op smaak met peper en zout. Roer door en kneed het vervolgens met je handen.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en doe het broccolideeg erop. Maak er een ronde vorm van. Bak de broccolibodem in 15-20 minuten licht bruin. 
  • Smeer de bodem in met de saus en beleg met je favoriete toppings. Bak de pizza nogmaals 10-15 minuten, zodat de bodem nog knapperige wordt en de kaas goed gesmolten is. Pas op met natte ingrediënten, hierdoor kan je bodem weer wat zachter worden en dat is zonde. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per broccoli pizzabodem 

  • 381 kcal
  • 16 gram vet, waarvan verzadigd 6 gram
  • 38 gram eiwitten
  • 13 gram koolhydraten, (4,7 gram zonder de maismeel)
  • 16 gram vezels