Bruschetta's met aubergine en ricotta

02-07-2020

Op zoek naar een gezonde snack om te serveren tijdens de borrel, je verjaardag of de barbecue? Ga dan voor deze volkoren bruschetta's met gegrilde aubergine en citroen ricotta.

Bruschetta's komen oorspronkelijk uit Midden-Italië. Het bestaat uit gegrild brood en is vaak ingesmeerd met knoflook. Daarna wordt het besprenkeld met (extra vergine) olijfolie, peper en zout naar smaak. Vaak wordt er als topping gekozen voor tomaten, maar wist je dat je bruschetta's ook kunt maken met aubergines? Het is dan lekker om de aubergines vooraf even te grillen, voor nog meer smaak.

Bruschetta's worden vaak gemaakt van wit (stok)brood, wat niet heel erg voedzaam is. Vandaar dat ik voor volkoren stokbrood heb gekozen. Volkoren stokbrood bevat namelijk veel vezels, net zoals aubergines. Vezels zorgen voor een verzadigend gevoel en verlagen het risico op onder andere hart,- en vaatziekten. Doordat deze aubergine bruschetta's zoveel vezels bevatten, is het een voedzame en verantwoorde snack. Daarnaast krijg je ook gelijk een portie groenten binnen tijdens het snacken.

Aubergine is tot op de dag van vandaag nog steeds een groente soort dat niet al te vaak gegeten wordt. Zonde, want wist je dat je met aubergines echt van alles kunt maken? Op www.aubergine.nl vind je talloze aubergine recepten. Je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Naast deze bruschetta's heb ik nog een aantal andere recepten met aubergines op de website staan. Wat dacht je van een pasta ovenschotel met aubergine of shakshuka met onder andere aubergine in de hoofdrol?

Laat je inspireren en ontdek de veelzijdigheid van de aubergine.

Ingrediënten

Voor 15 stuks

  • 1 volkoren stokbrood
  • 3 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 aubergine
  • 100 gram ricotta
  • ½ citroen
  • 3 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram granaatappelpitjes
  • 2 takjes munt
  • Peper en zout

Zo maak je de bruschetta's

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het stokbrood in dunne plakjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng de knoflook met 2 el olijfolie.
  • Smeer de sneetjes stokbrood dun in met de olijfolie en leg op een bakplaat met bakpapier. Bak in 6-8 minuten krokant. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Snijd de aubergine in plakken van 0,5-1 cm dik. Verhit 1 el olijfolie in een grillpan en grill de plakjes aubergine 3 minuten per kant. Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng ondertussen de ricotta met 1 el citroenrasp en een snuf peper. Snijd de munt fijn en de plakken aubergine in blokjes. Meng de aubergine met de granaatappelpitjes en de munt.
  • Smeer het stokbrood in met het ricotta citroenmengsel en top af met de aubergine salsa.

Gemiddelde voedingswaarde

Per bruschetta

  • 54 kcal
  • 2,1 gram vet, waarvan verzadigd 0,6 gram
  • 1,9 gram eiwitten
  • 6,2 gram koolhydraten
  • 1,5 gram vezels
  • 0,1 gram zout