Welke caramel ijs is het gezondst?

30-09-2019

IJs, wie houdt er niet van? Zeker tijdens de warme zomer dagen, maar zelfs nu deze voorbij zijn is het heerlijk om er van te genieten. IJs staat bekend als een 'ongezond' product, voor zover je labels kan plakken op producten. Niet zo heel lang geleden hebben verschillende bedrijven daar wat op bedacht: 'gezonder ijs'. In een korte tijd zijn er verschillende merken op de markt gekomen met hun eigen aanbod aan gezonder ijs. 

Dat is een oplossing om verantwoord te genieten! Of toch niet? Want hoe gezond is 'gezonder ijs' eigenlijk? In dit artikel heb ik verschillende merken op een rij gezet om te kijken hoe gezond dit nu eigenlijk is en wat de verschillen zijn. Ben jij ook benieuwd? Lees dan vooral verder!

Om zo goed mogelijk te kunnen vergelijken heb ik van elk merk een caramel variant genomen, zodat deze het dichts bij elkaar liggen. Ook heb ik een 'gewone' variant meegenomen in de test, om deze met de rest te kunnen vergelijken.

De vergelijking

Tik de tabel aan, om hem duidelijker te kunnen lezen.

Ingrediënten

MELT Caramel Swirl

Ingrediënten: halfvolle melk, zoetstoffen: erytritol, steviolglycosiden, melkeiwit, 4% karamelsaus (glucosestroop, gebrande suiker, kleurstof: alkalisulfiet karamel), room, dextrose (maïs), eigeel, voedingsvezels (inuline), 1% karamel (suiker, botervet, palmvet, melkpoeder, zout, emulgator: soja lecithine), aroma, stabilisatoren: johannesbroodpitmeel; guargom; carrageen, zeezout, emulgator: zonnebloemlecithine

Ben en Jerry's Light Caramel Cookie Fix

Ingrediënten: gecondenseerde magere melk, suiker, glucosestroop, room, boter, eigeel, tarwebloem, tarwezetmeel, zout, roompoeder, cacaoboter, water, vanille-extract, stabilisatoren (pectine, guargom, johannesbroodpitmeel), zuurteregelaar (natriumbicarbonaat), eipoeder

HALO TOP Sea Salt Caramel

Ingrediënten: melk, eieren, zoetstof (erytritol), voedingsvezels, melkeiwitconcentraat, room, biologische rietsuiker, karamel (5%) (maïssiroop, magere melk, suiker, boter, zout, natuurlijk aroma), emulgator (glycerine), zeezout (0,4%), natuurlijk aroma, organische stabilisator (johannesbroodpitmeel, guarpitmeel), biologische zoetstoffen (stevioglycosiden (stevia))

Breyer's Salted Caramel Cake

Ingrediënten: gerehydrateerde magere melk, geconcentreerde magere melk, maltodextrine, zoetstoffen (erythritol, stevioglycosiden), melkeiwitten, room (4,5%), suiker, tarwebloem, stabilisatoren (glycerol, johannesbroodpitmeel, guargom), aardappelzetmeel, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), eipoeder, magere melkpoeder, natuurlijke aroma's, rijsmiddel (ammoniumcarbonaat), zout

OPPO Salted Caramel

Ingrediënten: melk (71), volle melkpoeder, zoetstoffen (erytritol, stevioglycosiden), room, appelextract, kokosolie (2%), lucumapoeder (0,7%), zetmeel, zeezout (0,2%), natuurlijke aroma's, kleurstof (karamel), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, guarpitmeel), carrageen

Häagen Dazs Salted Caramel

Ingrediënten: verse room (31%), suiker, gecondenseerde magere melk, eigeel, glucosestroop, boter, gedroogde glucosestroop, gecondenseerde volle melk, kokosolie, zout, emulgator: zonnebloemlecithine; natuurlijk vanillearoma, geleermiddel: pectinen

Kortom, sterk bewerkte producten, want de ingrediëntenlijsten zijn lang! 

De uitslag

Calorieën

Tussen de producten zit een groot verschil in de hoeveelheid calorieën. Zo springt de Ben & Jerry's er uit met wel 210 kcal per 100 gram, terwijl de HALO TOP er maar 68 heeft per 100 gram. Dat is nogal een groot verschil! Degene die onder de 100 kcal per 100 gram blijven zijn:
> HALO TOP (68 kcal)
> OPPO (72 kcal)
> MELT (96 kcal)
Vergeleken met de 'standaard' variant die 282 kcal per 100 gram bevatten kun je wel zeker zeggen dat er een groot verschil zit in de hoeveelheid calorieën.

Vet

Het grootste verschil tussen de 'gezondere' en de 'standaard' variant zit hem in het vet. Zo zie je dat de 'standaard' variant wel 17,2 gram vet bevat per 100 gram, terwijl de andere varianten variëren van 2 - 7 gram, met als uitschieter de Ben & Jerry's met 7 gram vet per 100 gram. Ook hier komt HALO TOP er weer uit met de minste hoeveelheid vet, namelijk met 2 gram. Daarnaast is er ook in het verzadigd vet een groot verschil te zien: van 10,8 gram bij de standaard variant tot 1 - 4,5 bij de 'gezondere' varianten.

Koolhydraten en suikers

Wat hier opvalt is dat de 'standaard' variant dus minder koolhydraten bevat dan de 'gezondere' varianten. Zo schiet de Ben & Jerry's er qua koolhydraten bovenuit met 33 gram per 100 gram. Qua suikers liggen deze twee dichtbij elkaar, rond de 23 gram. Bij de andere merken varieert de hoeveelheid koolhydraten en suikers nogal. Hierbij komt OPPO het beste uit, met 8,6 gram koolhydraten waarvan 5,5 gram suikers.

Eiwitten

Veel van de verpakkingen beweren dat hun ijs 'high protein' is. MELT met 8,7 gram eiwit en Breyer's met 8,5 gram eiwit steken uit in hun eiwitgehalte. Wat grappig is, is dat HALO TOP ook beweert 'high protein' te zijn, maar deze 4,2 gram eiwit bevat. Dat is toch zeker de helft minder dan bij de andere twee varianten! De andere merken bevatten minder eiwit, rond de 3,5 gram, maar zij beweren ook niet 'high protein' te zijn.

Ingrediënten

Qua ingrediënten lijken ze allemaal wel op elkaar. De een maakt net wat meer gebruik van zoetstoffen dan de ander. Toch blijft het voor alle varianten een lijst met veel ingrediënten en veel moeilijke woorden, wat ook aangeeft dat het een sterk bewerkt product is.

Conclusie

Zoals je ziet is de Ben & Jerry's Light dus eigenlijk niet eens light als je denkt dat het product is. Ook de HALO TOP is niet zo 'high protein' als de verpakking beweert dat het is, vergeleken met de andere merken. Degene die er het meest uitspringen is toch wel de HALO TOP, met het laagste aantal calorieën en vet (al springt deze er qua prijs ook wel bovenuit) en de OPPO die ook laag is in calorieën en veel eiwit bevat. Ga je voor eiwit? Dan zijn de MELT en de Breyer's degene die het meest bevatten.Wat ik vind van deze producten? Ik vind het mooi om te zien dat bedrijven bezig zijn met het 'gezonder' maken van producten. Echter vind ik wel dat je zo een product af en toe kunt nemen omdat je wilt genieten van een lekker ijsje, en niet dat het een dagelijks ding wordt 'omdat het gezonder is'.

Wel wil ik nog even wat benadrukken. Met dit artikel wil ik jullie juist bewust maken van de producten die op de markt zijn. Ik ben absoluut voorstander van een gezonde leefstijl, waarin goede voeding een belangrijke rol speelt. Echter ben ik ook voorstander van genieten en vind ik dat af en toe wat lekkers en 'ongezonds' er ook bij hoort. Kies dus vooral voor jezelf waar jij je goed bij voelt, en vooral GENIET! 

Dit artikel is geschreven door Hilde de Winter, diëtiste in opleiding