Claims

23-09-2018

Rijk aan vezels of een bron van vezels. We zien het weleens voorbij komen op verpakkingen, maar wat is nu eigenlijk het verschil? In dit artikel probeer ik je zoveel mogelijk kennis bij te brengen over wat claims zijn, waar je ze kunt vinden en wat ze nu eigenlijk betekenen. 

Claims

Een claim is niks meer of minder dan een bewering over de eigenschap van een bepaald voedingsmiddel. Het is een boodschap waarmee de indruk wordt gewekt dat een voedingsmiddel bepalen voordelen heeft. Er zijn twee soorten claims van elkaar te onderscheiden, namelijk voedingsclaims en gezondheidsclaims. Claims mogen niet zo maar gebruikt worden. Hier zijn namelijk heel wat regels voor. Daarnaast moeten de claims ook goed onderbouwd zijn, voordat ze op een verpakking mogen komen te staan. 

Voedingsclaims

Voedingsclaims komen voor op voedingsmiddelen. Het vertelt iets positiefs over de samenstelling van het desbetreffende product. Veel voorkomende voedingsclaims zijn: vezelrijk, suikervrij en light. Een voedingsclaim moet eerst aan bepaalde eisen voldoen, voordat het daadwerkelijk op het product mag komen te staan. Een voedingsclaim heeft betrekking op het volgende:

1. De energetische waarde (calorische waarde) die het;

- levert,

-  in verlaagde of verhoogde mate levert, of
- niet levert en/of 

2. De nutrie╠łnten of andere stoffen die het;

- bevat,

- in verlaagde of verhoogde hoeveelheid bevat, of iii) niet bevat;
- niet bevat;

Nu leg ik een aantal claims voor jullie uit:

Een bron van vezels v.s. vezelrijk 

Als er op een verpakking bron van vezels staat dan zitten er per 100 gram minimaal 3 gram vezels in of 1,5 gram per 100 kcal. Het verschil met vezelrijk is dat er in een vezelrijk product minimaal 6 gram vezels per 100 gram moet zitten of 3 gram per 100 kcal. Dus in een vezelrijk product zitten meer vezels dan een product die een bron van vezels bevat.