Volkoren macaroni zonder pakjes en zakjes

9 - 08 - 2020 | Avondmaaltijd

Over sommige recepten twijfel ik of ik dit wel online zal plaatsen. Deze gezonde macaroni is hier een goed voorbeeld van. Het recept is eigenlijk zo makkelijk en simpel dat ik mij afvraag of jullie hier wel op zitten te wachten.

Dit gerecht staat regelmatig bij ons op het menu. Met mijn blog wil ik de doordeweekse maaltijd lekker en gezond maken en daar past dit recept voor zelf macaroni maken uitstekend bij. Uiteraard zonder pakjes en zakjes en met volkoren macaroni. Of het dan nog wel smaakvol is? Ja zeker, door zelf je eigen macaroni kruiden samen te stellen.

Ik ben namelijk niet zo’n voorstander van pakjes en zakjes, aangezien er vaak veel zout en suiker aan toegevoegd wordt en dat vind ik zonder. De Honig Mix voor Macaroni en spaghetti bevat namelijk 35 (!) gram suiker en 18,8 (!) gram zout per 100 gram. Oke nu weet ik dat de inhoud van zo’n zakje geen 100 gram is maar 40 gram. Toch is dit per persoon nog zo’n 3,5 gram suiker en 1,88 gram zout alleen voor de kruiden en dan is het zout voor het gehakt, de geraspte kaas en tomatenpuree nog niet eens meegeteld. 

Gezond koken hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn en dat wil ik je met dit recept laten zien. Daarnaast is deze volkoren macaroni boordevol groenten en met gehakt ook nog eens  helemaal kidsproof is. Zo kun je met het hele gezin gezond genieten. Op zoek naar meer variatie zonder pakjes en zakjes? Ga dan ook eens voor deze gezonde enchiladas met kidneybonen.

Dit recept is lactosevrij en gemakkelijk vegetarisch te maken. 


Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 260-300 gram volkoren macaroni
  • 350 gram mager rundergehakt, vegetarisch gehakt of linzen
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 800 gram macaroni/spaghetti groenten*
  • 80-100 gram geraspte kaas 30+ kaas
  • Verse basilicum (optioneel)

* of 2 preien, 2 wortels, 2 paprika’s


Ingrediënten voor de macaroni kruiden

  • 1 tl tijm
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 2 tl paprikapoeder
  • halve theelepel cayennepeper
  • 1 tl laurierpoeder (optioneel)
  • 1 tl bieslook of oregano
  • Peper 
  • snuf zout

Zo maak je de volkoren macaroni

Stap 1. Gebruik je losse groenten? Snijd deze dan eerst fijn voordat je begint. Gebruik je een al gesneden groenten mix? Dan kun je alvast aan de slag met stap de volgende stap. 

Stap 2. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de volkoren macaroni. Kook zodra het water kookt de volkoren macaroni, afgedekt, 10 – 12 minuten en giet daarna af. Laat zonder deksel uitstomen. 

Stap 3. Pers de knoflook of snijd fijn en snipper de uien.

Stap 4. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan of hapjes op middelhoog vuur. Bak het gehakt, de ui en de knoflook 2 – 3 minuten. Meng goed, zodat het gehakt los bakt. Voeg de macaroni/spaghetti groenten toe en bak 5-6 minuten mee. 

Stap 5. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten aan. Vervolgens kun je de kruiden toevoegen en nog 2 minuten mee bakken. Voeg tenslotte de macaroni toe aan het gehakt- groentemengsel en serveer met de geraspte kaas.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]