Eet jij genoeg groenten?

21-03-2018

Wat mij soms wel heel erg verbaasd is dat er maar heel weinig mensen zijn die genoeg groente eten! Ik behoor tot dat hele kleine percentage die dagelijks wel genoeg groente eet, en jij? Hoe doe ik dat dan? Die vraag krijg ik vaak! Nou helemaal niet zo lastig hoor kan ik je vertellen. In deze blog vertel ik je waarom groente zo belangrijk is, geef ik je tips om makkelijk wat extra groente te eten en ook geef ik je natuurlijk een aantal recepten mee! 

Als ik havermout eet, rasp ik daar vaak al 100 gram wortel doorheen, als snack eet ik zo een paprika weg en soms nog wat worteltjes en dan bij het avondeten natuurlijk ook flink wat opscheplepels groente! Oké het hoeft per dag maar 250 gram te zijn, ik kom vaak wel aan de 400 gram per dag! Maar dat minder dan 10% van de bevolking genoeg binnenkrijgt vind ik dan wel erg schokkend. We weten wel dat we genoeg groente moeten eten, maar onderschatten het vaak! Vele denken namelijk wel genoeg binnen te krijgen, maar met alleen het avondeten red je dat nauwelijks en dat sommige mensen verbaasd kijken wanneer je groente tussendoor aan het eten bent, dan denk ik wel eens: "waar gaat het heen"!

De top 10 van de meest gekochte groenten 

Volgens het voedingscentrum

 1. Sla (inclusief gemengd)
 2. Tomaat
 3. Komkommer
 4. Paprika
 5. Roerbak-/wok-/stoofgroenten (zoals prei)
 6. Champignon
 7. Sperzieboon
 8. Witlof
 9. Wortel
 10. Bloemkool

De gezondheidsvoordelen van groeten

Het voedingscentrum raad het ons aan om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Maar waarom eigenlijk? Het eerste voordeel van groente is dat groente weinig calorieën bevat, maar wel veel voedingsvezels! Dit zorgt er onder andere voor dat je langer verzadigd bent en een betere darmwerking.

Daarnaast levert groente belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en natuurlijk voedingsvezels. Let er wel op dat er niet één soort groente is die alle voedingsstoffen bevat! Variatie is dus zeker van belang. In groente zitten verschillende voedingsstoffen zoals: Vitamine A, vitamine C, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium! Welke voedingsstof in welke groente zit, dat verschil per soort! Hieronder een paar voorbeelden. 

 • Vitamine C vind je vooral ik koolsoorten zoals spitskool en bloemkool, maar ook in de rode paprika.
 • Vitamine A vind je in één van mijn lievelingsgroente namelijk wortels, maar ook in koolsoorten en donkere bladgroenten. Hierbij kun je denken aan onder andere spinazie, paksoi en andijvie. 
 • Foliumzuur vind je vooral in groene bladgroenten, maar ook in asperges en is belangrijk voor de aanmaak van onder andere rode en witte bloedcellen. 
 • Ijzer is vooral terug te vinden in groene groenten zoals spinazie.
 • Kalium zit in onder andere tomaat en sla en is belangrijk voor een gezonde bloeddruk. 
 • Calcium vind je vooral in spruiten en broccoli 

Diepvries groente bevat dezelfde vitamines als verse groenten en is dus niet ongezonder. Ga dan wel voor de groente waar niks aan is toegevoegd, want de spinazie met room uit de diepvries is namelijk niet gezonder! Blikgroente raad ik je niet zo snel aan, aangezien hier vaak veel zout en suiker aan toegevoegd wordt. 

Ziekten

Het eten van genoeg groente en fruit is van belang voor een lager risico op verschillende ziekten! Als je genoeg groente eet verlaagd dat namelijk de kans op onder andere hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker! Ook is er een verband tussen het eten van genoeg groente en een lagere kans op diabetes type 2 en onder andere longkanker. Een vitamine pil is niet genoeg om groente te vervangen en de kans op deze ziektes te verkleinen. Dus eet gewoon lekker je groenten! Naast het genoeg eten van groente is een gezonde levensstijl ook van belang, want met alleen genoeg groente verlaag je het risico niet!

Tips

Voor jou kan genoeg groente binnenkrijgen ook een eitje worden! Met deze tips gaat het namelijk heel gemakkelijk.

 1. Neem groente mee als snack. Denk bijvoorbeeld aan snoeptomaatjes, kleine worteltjes, een paprika of wat schijfjes komkommer! Vind je dit wat saai? Neem er dan een lekkere hummusdip bij of tzatziki! Daarnaast is een schaaltje rauwkost ook een prima idee.
 2. Verwerk extra groenten in je maaltijd! Zoals ik al zei kun je makkelijk een wortel door je havermout raspen of door een cake doen! Maar je kunt er ook voor kiezen om wat schijfjes tomaat, komkommer, paprika of sla op je broodje te doen! Daarnaast bestaan er tegenwoordig ook wraps met extra groenten of pizza bodems die al 70 geam groente bevatten.
 3. Groente als basis van je maaltijd. Zo bestaat er tegenwoordig bloemkoolrijst, broccoli rijst, spaghetti van courgette en spaghetti van pompoen. 
 4. Schep 's avonds bij het eten een of twee extra opscheplepels groenten op en neem wat minder aardappels of vlees.