Gezonde appelkruimeltaart

04-07-2019

Aangezien ik bijna jarig ben, kan een taart recept natuurlijk niet ontbreken op de blog en dan bak je natuurlijk je favoriete taart, appeltaart! Ik ben dol op appeltaart, of het nou een ongezonde of een wat gezondere variant is, het maakt mij niet uit! Je kunt me er in ieder geval altijd voor wakker maken. Vers gebakken het liefst, warm uit de oven met een toefje slagroom.

Dit keer maakte ik een gezondere variant met onder andere havermeel, appelstroop en zelfs banaan. Deze gezonde appeltaart is ook gluten en lactosevrij zodat bijna iedereen ervan kan genieten. Mocht je het willen weten, de voedingswaarde zijn ook nog eens heel fijn! Dat is dan ook weer mooi mee genomen. Zo kun je er zelfs mee ontbijten. Dat ga ik trouwens zondag ook doen, ontbijten met appeltaart! Doe je met mij mee? 

Deze gezonde appeltaart is:

  • Glutenvrij
  • Lactosevrij

Ingrediënten

6 personen - springvorm 18 cm

  • 1 banaan
  • 1 el appelstroop
  • 1 ei
  • 70 ml sojamelk
  • 1 el kaneel
  • 120 gram havermeel Molensteen
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el (kokosbloesem)suiker
  • snuf zout
  • 50 gram rozijnen
  • 150 gram appel in stukjes zonder schil

Optioneel

  • 50 gram ongezouten noten

Voor de kruimellaag

  • 75 gram havermeel (fijngemalen havermout)
  • 1 el honing of agave siroop
  • 2 tl kaneel
  • 2 el olie of boter na keuze

Zo maak je de taart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en week de rozijnen in lauw water.
  • Vet een springvorm van 18 cm in en bedek eventueel de bodem met wat bakpapier.
  • Mix de banaan met de appelstroop, het ei en de sojamelk met elkaar in een keukenmachine tot een glad beslag. 
  • Doe in een andere kom de kaneel, havermeel, bakpoeder, suiker en een snufje zout en meng het geheel even door elkaar totdat het goed gemengd is.
  • Voeg nu de droge en natte ingrediënten bij elkaar en mix het nog even kort in een keukenmachine tot een glad beslag.
  • Snijd de appel in stukjes en giet de rozijnen af. Voeg beide (en eventueel de noten) toe aan het bovenstaande mengsel er roer goed door. 
  • Giet het beslag in de ingevette springvorm.

Zo maak je de kruimellaag

  • Meng alle ingrediënten voor de kruimellaag door elkaar en kneed er vervolgens met je handen kruimels van.
  • Strooi de kruimels over het taart mengsel en bak vervolgens de taart in 30-35 minuten gaar.

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 240 kcal
  • 6 gram vet waarvan verzadigd 0,5 gram
  • 7 gram eiwit
  • 38 gram koolhydraten
  • 5 gram vezels