Gezonde barbecue spiesjes

05-05-2018

Barbecue wordt vaak gezien als een ongezonde maaltijd, zonde eigenlijk! Gezond barbecue is namelijk gemakkelijk en vooral erg lekker. Zelfs als je vegetarisch bent, want tegenwoordig gaat barbecuen niet alleen meer over grote stukken vlees. Groenten, falafel, aardappels ja tegenwoordig kun je alles op een barbecue bereiden.  Ik maakte twee soorten spiesjes. Een met kip en een met falafel. Aan jouw de keus of je voor vlees of vegetarisch gaat. Met een lekkere couscous of pastasalade maak je jouw barbecue feest helemaal compleet. 

Kip spiesjes 

met zoete aardappel en gegrilde groenten

Ingrediënten

Voor de kip spiesjes - ± 8 stuks

  • 24 blokjes kip
  • 14 schijfjes courgette
  • 14 schijfjes zoete aardappel
  • 1 punt paprika 
  • 4 el olijfolie
  • peper en zout
  • paprika poeder
  • Italiaanse kruiden

Zo maak je de kip spiesjes

  • Doe 2 el olijfolie in een kom samen met wat Italiaanse kruiden. Voeg vervolgens de kip blokjes toe en laat de kip een klein uurtje in de 'marinade'. 
  • Snijd de schijfjes courgette en zoete aardappel door midden en meng dit met 1 el olijfolie en de paprika kruiden. Laat ook dit even staan.
  • Snijd de paprika in stukjes zodat je ongeveer 26 blokjes paprika hebt. 
  • Pak een grote spies of satéprikker. Doe eerst een stukje zoete aardappel eraan, vervolgens een schijfje courgette, dan een stukje paprika en tenslotte een stukje kip, herhaal tot de spies vol zit. Er gaan ongeveer 3 stukjes van elke soort aan een spies. Zie foto.
  • Doe ze vervolgens op de barbecue tot ze gaar zijn. Dit kan per barbecue heel erg verschillen. Ik heb ze er ongeveer 20 minuten op gehad. Breng ze daarna eventueel nog op smaak met peper en zout.

Falafel spiesjes

Met paprika en courgette

Ingrediënten

Voor de falafel spiesjes - ± 8 stuks

  • 24 falafel balletjes
  • 16 schijfjes courgette 
  • 1 punt paprika in 32 blokjes 
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je de falafel spiesjes

  • Snijd de schijfjes courgette door de helft.
  • Pak een spies en doe de paprika, courgette en falafel er om beurten aan. Tot de spies vol is.
  • Bestrijk de spiesjes met wat olijfolie en breng op smaak met wat peper en zout. Zie foto.
  • Doe ze vervolgens op de barbecue tot ze gaar zijn. Dit kan per barbecue heel erg verschillen. Ik heb ze er ongeveer 20 minuten op gehad.