Gezonde carrot cake met frosting

12-11-2019

Yay, it's party time! Vandaag bestaat FoodLies namelijk alweer 3 jaar. Wat gaat de tijd toch snel en wat is er veel gebeurd in de afgelopen jaren. Wauw, dit had ik alleen maar durven dromen drie jaar geleden. Jullie inspireren maakt mij een gelukkig mens. Iedere dag voor ik mijn werk met passie uit.

Dit jubileum moet natuurlijk gevierd worden met taart en niet zo maar een taart. Drie jaar geleden begon het allemaal met carrot cake muffins, vandaar dat ik het wel zo toepasselijk vond om dit keer een gezonde carrot cake te maken. Suikervrij, voedzaam en vooral erg lekker met de creamy frosting. 

Deze carrot cake is ook gemakkelijk lactose en glutenvrij te maken. Ben je benieuwd hoe? Dat lees je hieronder! 

Ingrediënten

Voor één taart Ø 22-24 cm (10-12 stuks)

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 175 gram wortel (geraspt)
  • 2 bananen
  • 100 ml melk naar keuze
  • 3 eieren
  • 3 medjoul dadels of 10 dadels zonder pit
  • 40 gram rozijnen
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 40 gram pecannoten of walnoten
  • 2 tl bakpoeder

Voor de topping

  • 200 gram roomkaas light**
  • 100 gram magere kwark**
  • 1 el honing
  • 1 tl vanille essence 
  • 2 tl citroensap 
  • 25 gram ongezouten noten naar keuze 
    (Ik koos voor pecannoten en pistache noten)

* Liever glutenvrij? Vervang dan de speltmeel door havermeel. 
** Liever lactosevrij? Neem dan voor de roomkaas light en de kwark een lactosevrije variant of vervang de kwark door Alpro Go On. 


Zo maak je de carrot cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng in een keukenmachine of blender de bananen, eieren, melk en dadels tot een gladde massa.
  • Meng in een grote kom het speltmeel, amandelmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en de kaneel in een grote kom.
  • Voeg het meel toe aan de bananenmengsel of het bananenmengsel aan de meel en meng vervolgens goed door elkaar tot een glad beslag.
  • Rasp de wortel en hak de pecannoten of walnoten grof. Roer dit met een lepel door het beslag heen en voeg ook de rozijnen toe. Vet een springvorm in met wat bakspray of olie of bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Giet het beslag in de springvorm en bak de carrot cake in ±35 gaar. Laat hem daarna goed afkoelen, voordat je de topping eroverheen verdeeld.
  • Meng in een schaaltje de roomkaas light met de kwark, honing, vanille-essence en citroensap. Verdeel dit over de carrot cake heen. Hak de noten fijn en garneer hier de carrot cake mee.  

Gemiddelde voedingswaarde

Per stuk inclusief topping

  • 217 kcal
  • 9 gram vet, waarvan verzadigd 1,8 gram
  • 9 gram eiwitten
  • 23 gram koolhydraten
  • 4 gram vezels

Liever wat minder calorieën? Laat dan de noten in de cake weg en gebruik alleen de noten voor de topping.