Gezonde dutch baby

11-04-2019

Een Dutch baby is een pannenkoek, maar dan luchtiger en uit de oven. Je gebruikt hiervoor wel het zelfde recept als pannenkoeken beslag. Pannenkoeken beslag is normaal gesproken niet echt voedzaam, maar ik heb voor jullie een gezonde variant gemaakt op de Dutch baby, met meer vezels en gezonde toppings. 

Het perfecte ontbijt om in het weekend de dag mee te beginnen of op een doordeweekse vrije dag, wanneer het jou uitkomt! Voor dit recept heb je wel een gietijzeren pan nodig, anders gaat het helaas niet lukken.

Ik bestelde hem op Bol.com, mocht je hem nog niet in huis hebben! Voor dit recept kun je een gietijzeren pan van 15-17 cm gebruiken, dan haal je twee pannenkoeken uit het beslag en als je een grotere pan gebruikt is dat ook geen probleem, dan haal je er gewoon één grote uit. 

Deze Dutch baby is:

  • Lactosevrij
  • Vegetarisch
  • Glutevrij, vervang dan de speltbloem door boekweitmeel*

* Ik heb dit zelf nog niet getest, maar ik ga ervan uit dat dit wel gaat lukken. 

Ingrediënten

Voor één persoon

  • 1 ei
  • 70 ml soja melk
  • 45 gram speltbloem* 
  • snufje zout
  • 1 tl kaneel
  • 3 gram roomboter

Toppings:

  • 2 el magere kwark of soja yoghurt
  • 1 tl honing
  • snufje kaneel
  • handje frambozen
  • handje blauwe bes
  • 1 el pistache noten

*Speltbloem met hoog gehalte aan vezels. Ik gebruikte de speltbloem van Smaakt. Deze bevat maar liefst 8 gram vezels per 100 gram).

Zo maak je de Dutch baby

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en verwarm hier alvast de gietijzeren pan(nen) in. 
  • Meng in een kom het ei, sojamelk, speltbloem, kaneel en een snufje zout met een garde tot een glad beslag zonder klontjes. 
  • Haal de gietijzeren pan(nen) uit de oven, let op hij is heet. Laat een klontje boter smelten in de pan(nen) en giet als de boter gesmolten is het beslag erin. Je kunt er makkelijk twee Dutch baby's uithalen. Handig om dan twee pannen te gebruiken of om en om in de oven doen. 
  • Laat de Dutch baby 15-20 minuten in de oven gaar worden. Doe tussendoor niet de oven open, dan zakt hij namelijk in.
  • Meng ondertussen de kwark met de honing en kaneel en rooster de pistachenoten in een droge koekenpan 1 á 2 minuten op hoogvuur. 
  • Verdeel het kwarkmengsel met de frambozen, blauwe bessen en pistachenoten over de gezonde Dutch baby en genieten maar! 

Voedingswaarde

Per portie - de basis = 2 kleine

  • 251 kcal
  • 6,5 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram
  • 15 gram eiwit
  • 30 gram koolhydraten
  • 4 gram vezels

Met toppings

  • 368 kcal
  • 13 gram vet, waarvan verzadigd 2,5 gram
  • 20 gram eiwitten
  • 40 gram koolhydraten
  • 7 gram vezels