Gezonde kapsalon

22-06-2019

We kennen het allemaal wel. Trek hebben in een vette hap. Dat is natuurlijk helemaal niet zo erg af en toe, maar hoe fijn is het dan als er een gezonde alternatief voor is? Zo kun je zonder schuldgevoel genieten en nemen je cravings naar ongezond eten af. 

Deze kapsalon is daar een goed voorbeeld voor, een stuk gezonder en vooral veel voedzamer dan de kapsalon die je bij de pizzeria haalt. Door hem zelf te maken, kun je namelijk kiezen van welke ingrediënten je gebruikt maakt. Zo ben ik voor zoete aardappel gegaan, koos ik bewust voor 30+ kaas en nam ik vegetarische kipreepjes. De knoflooksaus maakte ik ook zelf, easy! 

In plaats van zoete aardappel kun je ook een gewone aardappel gebruiken. Qua voedingsstoffen scheelt dit namelijk nauwelijks. Mocht je gewoon vlees eten dan kun je ook kip blokjes of kip shoarma gebruiken, maar een dagje geen vlees is misschien ook niet zo verkeerd. 

Deze gezonde kapsalon is:

  • Glutenvrij
  • Vegetarisch door voor vega kip reepjes te kiezen 
  • Lactose vrij door de feta achterwege te laten

Liever vegan, geen probleem. Ga dan voor plantaardige kipreepjes en plantaardige geraspte kaas en feta. Tegenwoordig kun je dit namelijk bij de meeste Albert Heijn gewoon kopen. 

Ingrediënten

Voor twee personen

  • 2 grote zoete aardappels
  • 1 el olijfolie + peper en zout
  • 175 gram (vegetarische) kip reepjes
  • 100 gram ijsbergsla
  • 4 el geraspte 30+ kaas 
  • 10 cherry tomaten
  • 1/2 komkommer
  • 1 rode ui 
  • peterselie 
  • 40 gram feta

Voor de knoflooksaus

  • 5 el Griekse yoghurt of soja yoghurt 
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl extra vierge olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je de gezonde kapsalon

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappel en snijd in frieten van ongeveer 1 cm dik. Meng met 1 el olijfolie en breng op smaak met peper en zout. 
  • Doe de zoete aardappel frieten nu 12-15 minuten in de oven. 
  • Verhit een scheutje olijfolie in koekenpan op middelhoog vuur en bak de kip reepjes 6-8 minuten aan. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Pak twee kleine ovenschalen en verdeel de zoete aardappelfriet over de bodem. Verdeel vervolgens de kip over de zoete aardappel en garneer met de geraspte 30 + kaas. Bak nog ongeveer 5-7 minuten of totdat de kaas voldoende gesmolten is. 
  • Halveer ondertussen de cherrytomaten. Snijd de komkommer in de lengte door de helft en verwijder met een lepeltje het vruchtvlees. Snijd de komkommer in halve maantjes. Snijd de rode ui in dunne ringen.
  • Pers de knoflook of snijd fijn en meng met de ingrediënten voor de saus. Zet apart.
  • Haal de kapsalons uit de oven, verdeel de groenten eroverheen. Garneer met de feta en wat peterselie en serveer met de zelfgemaakte knoflooksaus. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 480 kcal
  • 20 gram vet, waarvan verzadigd 6 gram
  • 31 gram eiwit
  • 40 gram koolhydraten
  • 8 gram vezels