Gezonde nacho's

23-08-2019

Gezonde nacho's? Ja het kan echt! Met dit recept maak je namelijk zelf de nacho's van volkoren tortilla's die je in de oven bereid. Met gezonde toppings, maak je er een voedzame snack of maaltijd van, want ja je kunt het zelfs als avondeten eten! Een echte weekend treat dus! 

Ik maakte deze gezonde nacho's met pulled oats. Dit is een soort gehakt, maar dan gemaakt van haver, tuinbonen en erwten en dus vegan. Ook bevat het maar liefst 30 gram eiwitten per 100 gram en dat is voor plantaardige producten erg veel! Maar je kunt deze gezonde nacho's natuurlijk ook gewoon met (vegetarisch) mager gehakt of kidneybonen maken. Het is helemaal aan jou!

Ook maakte ik er mijn favoriete chilli dip bij met Inproba Chilli Sauce Sweet 50% Minder Suiker en kwark. (Niet gesponsord hoor, maar oprecht erg lekker en zo gemaakt). 

Ingredi├źnten

Voor 2-4 personen

  • 3 grote volkoren tortilla's of 4 medium 
  • 1 el olijfolie
  • komijnpoeder, knoflookpoeder, peper en zout
  • 200 gram pulled oats of (vegetarisch) mager gehakt
  • 3 el tomaten passata 
  • 100 gram mais
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui 
  • 1 bosui
  • 25 geraspte 30+ kaas
  • 1/2 avocado 
  •  peterselie 
  • 150 kwark 
  • 2 el chilli saus met minder suiker

Zo maak je de gezonde nacho's

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. 
  • Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan. Bak de pulled oats/gehakt 5-8 minuten aan en breng op smaak met komijn, knoflookpoeder, peper en zout.
  • Snijd ondertussen de volkoren tortilla's in 8 punten en verdeel over de bakplaat met bakpapier. Smeer de nacho punten in met de olijfolie en kruid met de kruiden naar wens. Breng op smaak met wat peper en zout. Bak 4-5 minuten in de oven, totdat ze knapperig en bruin zijn. 
  • Snijd ondertussen de tomaten en avocado in blokjes. Snipper de rode ui en snijd de bosui in dunne ringen. Giet de mais af en laat uitlekken. Snijd de peterselie fijn. 
  • Meng de tomatenpassata met de kaas door de pulled oats/gehakt heen en laat nog even 2 minuten warm worden totdat de kaas gesmolten is. Meng in een schaaltje de kwark met de chilli saus. 
  • Verdeel de helft van de nacho punten over een schaal of diep bord. Schep er de helft van de pulled oats/gehakt overheen en herhaal vervolgens nog een keer.
  • Top af met de mais, avocado, tomaat, rode ui, bosui en peterselie en serveer met de chilli dip.