Pannenkoekjes van amandelmeel + gezonde Nutella

16-08-2019

Als chocolade liefhebber ben ik natuurlijk dol op Nutella, wie niet?! Maar om dat iedere keer op brood te smeren, tja dat is ook niet zo gezond! Daarom maakte ik zelf een gezonde Nutella, oftewel chocolade hummus. Oké het smaakt natuurlijk iets anders, maar ik vind hem heerlijk en vooral in combinatie met deze amandelmeel pannenkoekjes en aardbeien natuurlijk.

Mocht je nou wel de koolhydraat arme pannenkoekjes van amandelmeel willen maken, maar niet de gezonde Nutella? Ga dan voor deze chocolade hummus van de Albert Heijn, want die is ook heel erg lekker.

De gezonde Nutella kun je ± 3-4 dagen bewaren in een afgesloten pot in de koelkast, als je hem niet eerder op hebt! ;) Ook lekker op een cracker met wat plakjes banaan en een snufje kaneel of gewoon om in te dippen met wat aardbeien. 

15 minuten

2 personen

Glutenvrij

Ingrediënten

Voor de pannenkoekjes van amandelmeel (± 2 porties)

  • 75 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 50 gram Griekse yoghurt 2% vet
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 2 tl zoetstof naar keuze
  • 1 tl vanille aroma (optioneel)

Toppings naar wens: 

  • Aardbeien
  • Plakjes banaan

Voor de gezonde Nutella (meerdere porties)

  • 350 gram kikkererwten uit blik
  • 1/2 el kokosrasp
  • 2 el cacaopoeder
  • 2 á 3 el honing of agave siroop
  • 1 el hazelnoot pasta of cashewpasta
  • 1 tl vanille aroma
  • 2 el water

Zo maak je de amandelmeel pannenkoekjes

  • Meng met een vork of garde de droge ingrediënten door elkaar en roer hier vervolgens de natte ingrediënten doorheen. Je krijgt een redelijk stevig beslag. 
  • Verwarm een klontje boter of olie in een goede anti-aanbak pan en bak per keer ± 3 pannenkoekjes. Als er luchtbelletjes in de pannenkoeken ontstaan, draai je ze om en bak je de andere kant nog ± 2 minuten bruin. 
  • Herhaal tot het beslag op is, maak ondertussen de chocolade hummus (of maak deze alvast eerder).
  • Snijd de aardbeien & banaan in plakjes. Verdeel de gezonde Nutella over de pannenkoekjes en top af met wat plakjes aardbeien en banaan. 

Zo maak je de gezonde Nutella

  • Giet de kikkererwten af en spoel schoon met koud water in een vergiet. Laat goed uitlekken. 
  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of gebruik een staafmixer en meng tot een gladde, dikke pasta. Liever iets dunner? Voeg er dan nog een extra eetlepel water aan toe. 

Tip: vervang de kokosrasp ook eens door kaneel.

Gemiddelde voedingswaarde

Voor de pannenkoekjes zonder toppings - per portie:

  • 297 kcal
  • 23 gram vet, waarvan verzadigd 3 gram
  • 16 gram eiwitten
  • 9 gram koolhydraten
  • 4,5 gram vezels

Gemiddelde voedingswaarde

Voor de gezonde Nutella per portie:

  • 72 kcal
  • 2 gram vet, waarvan verzadigd 0,5 gram
  • 3 gram eiwitten
  • 8 gram koolhydraten
  • 3 gram vezels
  • 2,5 gram suiker 

Van de normale ongezonde Nutella

  • 82 kcal
  • 5 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram
  • 1 gram eiwitten
  • 9 gram koolhydraten
  • 9 gram suiker

Zoals je ziet bevat de gezonde Nutella een stuk minder suikers en vet en waarschijnlijk ook meer vezels.