Gezonde oliebollen

20-12-2019

Ook al zo dol op oliebollen? Ik in ieder geval en kan er geen genoeg van krijgen. Ieder jaar dacht ik bij mezelf, wat nou als er gezonde oliebollen bestonden? Dat zou toch ideaal zijn en met die gedachten dook ik de keuken in. Het is gelukt, deze gezonde oliebollen, zijn zonder olie en gebakken in de oven. Lekker luchtig, precies zoals een oliebol hoort te zijn. 

Deze gezonde oliebollen zijn vergelijkbaar met kwarkbollen, maar deze komen nog net iets meer in de buurt van de echte oliebollen. Het zijn eigenlijk geen echte oliebollen, maar ook geen kwarkbollen, vandaar dat ik ze gewoon nieuwjaars bollen noem. Zodat je gezond het nieuwe jaar in kunt gaan en nu alvast kunt beginnen met je gezonde voornemens, want waarom wachten tot 1 januari? 

Maar waar zijn deze gezondere oliebollen nou eigenlijk van gemaakt zul je vast denken? Dat snap ik! Ik maakte deze gezonde oliebollen namelijk op basis van kwark, bloem en zoetstof. Natuurlijk mochten de rozijnen en stukjes appel ook niet ontbreken en voegde ik wat kaneel en speculaaskruiden voor de smaak toe. 

Tijdens het bereiden van deze gezonde oliebollen, maakte ik gebruik van de TASTY+ collectie van Brabantia. Onderaan mijn post vertel ik jullie hier iets meer over. 

Ingrediënten

Voor ± 12 gezonde nieuwjaarsbollen

  • 200 gram Optimel magere Griekse stijl speculaas + 25 ml halfvolle (soja)melk
    Ook te vervangen door appel kaneel kwark of vanille kwark + 1 speculaaskruiden
  • 120 gram rozijnen
  • 1 appel
  • 250 gram speltbloem*
  • 2 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ el kaneel + ½ speculaaskruiden (of 1 el kaneel)
  • 25 gram honing of zoetstof naar keuze 
    Ik gebruikt Steviala Kristal Sweet Kaneel
  • 1 el vanille aroma

*Kies een variant met > 4 gram vezels per 100 gram.

Zo maak je de nieuwjaarsbollen

  • Verwarm de oven voor op 185 graden. Week de rozijnen ±10 minuten in warm water. Schil de appel en snijd in stukjes. 
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de kwark, melk, vanille aroma, eieren, bakpoeder, kaneel, zoetstof en speculaaskruiden  door elkaar. Voeg vervolgens de appel en rozijnen toe en meng nog even kort.
  • Voeg nu de bloem toe en meng het geheel door elkaar tot een plakkerig deeg. Is je deeg nog veel te plakkerig? Voeg er dan nog 2 el bloem aan toe. 
  • Pak een ijsschep of twee grote lepels en schep het beslag op de bakplaat. Doe dit totdat je 12 bolletjes hebt. Bak de gezondere oliebollen 15-20 minuten in de oven goudbruin en gaar. 

Bij de bereiding van deze gezonde oliebollen maak ik gebruik van de TASTY+ collectie van Brabantia. Zo gebruik ik de Y-vormige dunschiller om de appel te schillen, een mes uit het messenblok om de ingrediënten te snijden en de keukenweegschaal om de hoeveelheden perfect af te wegen. Ideaal, want deze keukenweegschaal van Brabantia werkt zonder batterij. Een echte musthave voor in je keuken dus. Benieuwd naar welke fijne producten ze nog meer hebben? Neem dan gelijk een kijkje op de website van Brabantia. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per gezonde oliebol

  • 133 kcal
  • 1,1 gram vet, waarvan verzadigd 0,3 gram
  • 5,3 gram eiwitten
  • 24,2 gram koolhydraten
  • 2 gram vezels