Gezonde volkoren pizza broodjes

24-08-2019

Pizza broodjes uit de diepvries, wie kent ze niet? Ik was er altijd dol op, maar merkte al snel dat ik na een klein uurtje alweer honger had. Voedzaam zijn ze dus niet echt te noemen, maar dat is ook niet zo gek! Daarom maakte ik er een voedzame en gezondere variant op, namelijk: gezonde volkoren pizza broodjes met o.a. rauwe ham en mozzarella. 

Door een volkoren baguette te kiezen, bevat je pizza broodjes namelijk al snel meer vezels. Daarnaast bevatten ze ook minder zout en verzadigd vet en meer eiwitten! Je kunt ze gemakkelijk vegetarisch maken door de flinterdunne rauwe ham achterwegen te laten en 1 el pesto toe te voegen. 

Niet alleen lekker als lunch, maar ook voor bij de borrel of als lichte avondmaaltijd. Ik koos voor mijn favoriete toppings, maar je kunt natuurlijk volop variëren. Let wel op met vochtige ingrediënten, want je wil niet dat je gezonde pizza broodjes helemaal soppig worden. Een crunchy bite is namelijk veel lekkerder! 

Ingrediënten

Voor 4 broodjes; 2 porties

  • 1 volkoren baguette (125-150 gram)
  • 2 tl tomatenpuree + 100 gram tomaten passata
  • ½ tl Italiaanse kruiden
  • 25 gram geraspte 30+ kaas
  • 6 bolletjes mini mozzarella light
  • 4 (kastanje)champignons
  • 4 plakjes flinterdunne rauwe ham
  • 8 cherry tomaten
  • 1 el pijnboompitten
  • peper en zout 

Optioneel:

  • handje spinazie
  • 1 takje basilicum
  • 1 handje rucola

Zo maak je de volkoren pizza broodjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Halveer de baguette in de breedte en vervolgens nog een keer in de lengte, zodat je vier halve broodjes krijgt. Snijd de champignons in plakjes, en de mini mozzarella bolletjes door de helft. 
  • Meng de tomatenpuree met de tomaten passata en de Italiaanse kruiden. Pers de knoflook erboven uit en breng verder op smaak met peper en zout. 
  • Smeer de broodjes in met de tomatensaus. Verdeel de geraspte kaas over de tomatensaus en leg de plakjes champignons, flinterdunne rauwe ham (en de spinazie op de kaas. Verdeel de mini mozzarella over de broodjes en bak 7-10 minuten goudbruin en gaar in de oven. 
  • Snijd ondertussen de cherrytomaten in kwarten en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. 
  • Verdeel de cherrytomaten, en pijnboompitten over de volkoren pizza broodjes en garneer eventueel nog met wat rucola/basilicum. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie; 2 stuks

  • 289 kcal
  • 8 gram vet, waarvan verzadigd 3 gram
  • 21 gram eiwitten
  • 31 gram koolhydraten
  • 6 gram vezels