Het is alweer begin december. Dat betekent dat de feestdagen er weer aan zitten te komen. Dus is het de hoogste tijd om mijn kerst recepten met jullie te gaan delen. Van voorgerechten, tot bijgerechten en van hoofdgerechten tot dessert. Een heerlijk voorgerecht mag natuurlijk niet ontbreken en daarom trappen we daar dan ook maar gelijk mee af.
Ik zat me te bedenken wat ik dit jaar ging maken als voorgerecht. Dit ging eigenlijk vrij snel. Tegenwoordig draait het namelijk niet alleen maar meer om gerechten met veel vlees, waar kerst eigenlijk bekend om staat, maar nemen vegetarische gerechten steeds meer plek in op het kerstmenu. Daaraan denkend, kwam het idee in mij op om ieder gerecht zowel met vlees/vis als vegetarisch te maken. Zodat je zelf kunt kiezen wat je serveert.
Kerst recepten kun je eigenlijk best wel ‘gezonder’ maken als je het mij vraagt. Met een paar kleine aanpassingen zet je zo een verantwoorde variant van een zalmtartaar op tafel. Zalm en avocado bevatten bijvoorbeeld goede vetten en zijn beide erg voedzaam. In plaats van mayonaise koos ik voor een ‘magere’ variant. Doordat de gerookte zalm vrij zoutig is, heeft dit gerecht geen extra zout nodig.
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 100 gram appel
- 1 avocado
- 200 gram (gerookte) zalmblokjes
- Verse bieslook of dille
- ½ citroen
- 1 ½ el Remia friteslijn of mayolijn
- Verse gember
- 2 tl sojasaus
Zo maak je de zalmtartaar
Stap 1. Snijd de appel en avocado in kleine blokjes van ½ bij ½ cm. Rasp ongeveer ½ tl gember. Snijd de bieslook of dille fijn.
Stap 2. Meng in een kleine kom de mayonaise met de gember en de sojasaus. Rasp de citroen en pers het sap uit. Houd dit apart.
Stap 3. Doe de zalm en avocado samen met 2 tl citroenrasp en 1 tl citroensap in een kom. Voeg hier de gembermayonaise, appel en bieslook of dille aan toe.
Stap 4. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper. Schep het mengsel in een kookring op een (mooi) bordje. Druk de bovenkant voorzichtig aan. Doe dit nogmaals voor de tweede.
Stap 5. Garneer eventueel met wat avocado en pittige kiemgroenten.
Gemiddelde voedingswaarde
Daar letten we deze kerst niet op. Geniet!