Gezondere zalm tartaar 

02-12-2019

Het is alweer begin december. Dat betekent dat de feestdagen er weer aan zitten te komen. Dus is het de hoogste tijd om mijn kerstrecepten met jullie te gaan delen. Van voorgerechten, tot bijgerechten en van hoofdgerechten tot dessert. Een heerlijk voorgerecht mag natuurlijk niet ontbreken en daarom trappen we daar dan ook maar gelijk mee af.

Ik zat me te bedenken wat ik dit jaar ging maken als voorgerecht. Dit ging eigenlijk vrij snel. Tegenwoordig draait het namelijk niet alleen maar meer om gerechten met veel vlees, waar kerst eigenlijk bekend om staat, maar nemen vegetarische gerechten steeds meer plek in op het kerstmenu. Daaraan denkend, kwam het idee in mij op om ieder gerecht zowel met vlees/vis als vegetarisch te maken. Zodat je zelf kunt kiezen wat je serveert.

Ik ging het internet op om wat inspiratie op te doen en belandde al snel op de website van de Jumbo die dit jaar verrassend veel vernieuwde kerst voorgerechten op de site heeft staan. Van roze blinitorentjes met geitenkaas tot pastinaak-truffelsoep en klassieke carpaccio je vindt het allemaal terug. Neem vooral even een kijkje, want hier ga je zeker heerlijke inspiratie vinden.

Daarnaast heeft Hanne van Gewoonhanne.nl dit jaar een kerst adventskalender gemaakt met iedere dag een ander kerstrecept. Hanne zou Hanne niet zijn als ze hier niet haar eigen twist aan zou geven. Ik word altijd zo blij van haar creatieve creaties. Waarschijnlijk jij ook, dus hup neem ook hier snel even een kijkje! 

Dit jaar heb ik als voorgerecht gekozen voor een zalmtartaar en een vegetarische tartaar met mango en avocado. Eet er dan bijvoorbeeld iemand vegetarisch? Dan kan hij of zij net zo goed meegenieten en toch bijna hetzelfde gerecht eten! Leuk idee toch? 


Gezonde zalmtartaar

Kerst recepten kun je eigenlijk best wel 'gezonder' maken als je het mij vraagt. Met een paar kleine aanpassingen zet je zo een verantwoorder variant op tafel. Zalm en avocado bevatten bijvoorbeeld goede vetten en zijn beide erg voedzaam. In plaats van mayonaise koos ik voor een 'magere' variant. Doordat de gerookte zalm vrij zoutig is, heeft dit gerecht geen extra zout nodig. 

Ingrediënten

Voor twee stuks

  • 100 gram appel
  • 1 avocado
  • 200 gram (gerookte) zalmblokjes
  • Verse bieslook of dille
  • ½ citroen
  • 1 ½ el Remia friteslijn of mayolijn
  • Verse gember
  • 2 tl soja saus

Zo maak je de zalm tartaar

  • Snijd de appel en avocado in kleine blokjes van ½ bij ½ cm. Rasp ongeveer ½ tl gember. Snijd de bieslook of dille fijn.
  • Meng in een kleine kom de mayonaise met de gember en de sojasaus.
  • Rasp de citroen en pers het sap uit. Houd dit apart. 
  • Doe de zalm en avocado samen met 2 tl citroenrasp en 1tl citroensap in een kom. Voeg hier de gembermayonaise, appel en bieslook of dille aan toe.  
  • Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper. Schep het mengsel in een kookring op een (mooi) bordje. Druk de bovenkant voorzichtig aan. Doe dit nogmaals voor de tweede. 
  • Garneer eventueel met wat avocado en pittige kiemgroenten. 

Gemiddelde voedingswaarde

Daar letten we deze kerst niet op!