Gezondere galette met appel

25-09-2019

Ijs ik ben er dol op en al helemaal in combinatie met een warm gerecht. Vandaar dat ik deze gezondere galette maakte met appel en Cinnamon cookie dough ijs van Melt Ice cream. Een galette is eigenlijk te vergelijke met een grote, ronde en open appelflap. Ik ben dol op de combinatie appel en kaneel! Deze viel daarom ook erg goed in de smaak.

Zoals ik al aangaf is het een gezondere variant. Dit betekent niet dat het recept mega gezond is. Door gebruik te maken van speltbloem, gezonder ijs en veel fruit is het in ieder geval een stuk gezonder dan de standaard galette. Balans is the key, right?! Mij kun je hier dus echt voor wakker maken. 

Heb je geen zin of tijd om zelf je deeg te maken? Ga dan voor de quiche- en taartdeeg van Tante Fanny. Zo zet je in een handomdraai deze galette op tafel. 

Zelf Melt Ice Cream uitproberen? Dat kan! Met de code FOODLIESMELT krijg je maar liefst 15% korting. Wist je trouwens al dat je tegenwoordig bij de Jumbo dit ijs kunt bestellen? Ideaal! 

Ingrediënten 

Voor 6-8 personen

Voor het deeg*:

  • 225 gram speltbloem
  • 115 gram koude boter
  • 60 ml koud water
  • 1 eidooier
  • 1 el kaneelsuiker 

*Geen zin om zelf een bodem te maken? Ga dan voor quiche- en taartdeeg van Tante Fanny. 

Voor de vulling

  • 3 el amandelmeel
  • 3 appels na keuze
  • 1 á 2 tl kaneel
  • 1 el honing
  • 2 el pecannoten
  • 3 bolletjes Melt Cinnamon cookie dough ijs 
  • 1 el kaneelsuiker (optioneel) 
  • 1 takje munt (optioneel)

Zo maak je de gezondere appelgalette

  • Als je kant en klaar deeg gebruikt kun je de eerste 2 stappen overslaan. Doe de speltbloem en de kaneelsuiker in een kom en snijd met een mes de boter erdoor. Wrijf met je handen de boter door de bloem totdat er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Klop de eidooier los met het koude water en voeg toe aan het deeg. Kneed er een bal van en wikkel in plasticfolie. Laat het deeg vervolgens een half uur rusten in de koelkast.
  • Snijd ondertussen de appel in halve maandjes en hak de pecannoten grof. Meng de appel met de honing en kaneel. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een stuk bakpapier. Rol uit in een cirkel van ongeveer 30 cm. Prik er met een vork wat gaatjes in. Laat 4 cm van de rand vrij.
  • Verdeel het amandelmeel over het midden van de bodem en laat 4 centimeter van de rand vrij. Verdeel de appelplakjes over het amandelmeel.
  • Vouw de randen naar binnen. Strooi de pecannoten over de appels. Bestrijk de randen met een losgeklopt ei en strooi er eventueel 1 el kaneelsuiker overheen. *
  • Bak de galette in 30-35 minuten gaar en goudbruin. Haal uit de oven en serveer met het ijs. Garneer eventueel met wat munt. 

  • * Tip: verdeel de suiker goed over de randen, anders krijg je klonten suiker en donkere randen (zoals ik).