Gezondere scones met chia jam

23-08-2019

Scones, we kennen ze vooral als Engelse zoete ongezonde broodjes met clotted cream en jam. Ik moest daar natuurlijk een gezondere variant op maken. Deze gezondere scones zijn gemaakt van speltbloem. Hierdoor bevatten ze meer vezels. In plaats van clotted cream heb ik gekozen voor wat Griekse yoghurt. Je kunt natuurlijk ook voor soja yoghurt kiezen. Ook maakte ik er zelf een frambozen chia jam bij! Heerlijk en zo makkelijk om te maken. 

Door deze kleine aanpassingen zijn ze al een stuk gezonder dat de standaard scones en zeker net zo lekker! Ook gaat de keuken en heerlijk van ruiken. Daar kan ik altijd zo blij van worden, de geur van verse broodjes. 

Ingredienten

Voor 6 á 8 stuks

  • 200 gram speltbloem
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel
  • 40 gram olie naar keuze
  • 75 gram melk naar keuze
  • 1 ei
  • 50 gram rozijnen
  • 1 á 2 el vanille suiker 
    of andere suiker vervanger

Voor de frambozen chia jam

  • 200 gram diepvries frambozen
  • 2 á 3 el chiazaad
  • 1 á 2 el honing of agave siroop
  • 1 tl vanille aroma (optioneel)

Zo maak je de gezondere scones

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. 
  • Meng in een kom de bloem, meel, kaneel, bakpoeder, vanille suiker en een snuf zout door elkaar. Klop de melk met het ei los en bewaar 2 el. Dit heb je later nodig voor het bestrijken van de scones. 
  • Voeg het eimengsel, olie en de rozijnen toe aan het bloemmengsel en kneed er een samenhangend geheel van. 
  • Verdeel wat bloem over het aanrecht en rol het deeg uit tot een dikte van ±1,5 cm. Steek er met een glas ± 6-8 scones uit. 
  • Leg de scones op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrijk met het eimengsel. Bak de scones in 10-12 minuten gaar en goudbruin. 

Zo maak je de frambozen chia jam

  • Doe de diepvries frambozen in een pannetje. Verhit om middelhoog vuur en laat ongeveer 5-8 minuten pruttelen. Plet de frambozen met een vork of met een stamper. 
  • Haal de pan van het vuur en roer de chiazaad erdoorheen. Laat 5 minuten staan zodat het chiazaad het vocht goed kan opnemen. Vind je de jam te dun? Voeg dan nog wat chiazaad toe. Vind je de jam te dik? Voeg er dan nog wat water aan toe.
  • Breng op smaak met de honing/agave siroop naar wens en voeg er eventueel nog wat vanille aroma aan toe. 
  • In de koelkast blijft de jam, afgedekt, ongeveer 4-5 dagen houdbaar. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per scone (o.b.v. 8 stuks)

  • 193 kcal
  • 6 gram vet, waarvan verzadigd 1 gram
  • 29 gram koolhydraten
  • 5 gram eiwitten
  • 3 gram vezels