Vegan appelcrumble

20-04-2019

Appelcrumbles, ik houd ervan. Wie mij wat langer kent weet namelijk dat ik dol ben op alles waar appel en kaneel inzit. Appeltaart, daar kun je mij dan ook 's nachts voor wakker maken. Dit keer maakte ik een vegan en glutenvrije appelcrumble.. Zo kan iedereen er dus van genieten. Lekker als ontbijt of als dessert met een bolletje ijs!

Ik gebruikte voor deze glutenvrije appelcrumble de red love appels van de Albert Heijn, maar je kunt natuurlijk ook gewone rode appels gebruiken. De smaak zal er niet veel van veranderen. Je kunt de crumbles ook gemakkelijk in de airfryer maken. Doe ze dan in plaats van in de oven 10 minuten in de airfryer op 185 graden. Ga jij hem maken?

2-3 personen - glutenvrij - lactosevrij - vegan*

Ingredi├źnten

  • 1,5 appel
  • 2 tl kaneel
  • snufje speculaaskruiden
  • 30 gram rozijnen
  • 25 gram pecannoten
  • 3 tl honing of agave*
  • 25 gram amandelmeel
  • 30 gram havermeel**
  • 2 el (olijf)olie 

* Liever vegan? Kies dan voor de agavesiroop 

** Je kan ook havermout gebruiken en dit in de keukenmachine malen tot havermeel. Liever minder koolhydraten? Vervang dan de havermeel door dezelfde hoeveelheid amandelmeel. 

Zo maak je de appelcrumble

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Snijd de appel in blokjes en meng met 1 tl. kaneel, speculaaskruiden, 1 tl honing/agave en de rozijnen. 
  • Hak de pecannoten fijn en meng de helft door het appelmengsel heen. 
  • Doe voor de crumble de overige pecannoten in een kom en meng samen met het  amandelmeel, havermeel, zonnebloemolie, 1 tl kaneel en 2 tl honing tot een kruimelig deeg. 
  • Pak een ovenschaal of twee oven bestendige schaaltjes. Verdeel het appelmengsel over de schaal en doe vervolgens de crumble eroverheen.
  • Bak de appelrumble in 10-15 minuten goudbruin. 
  • Warm is hij het lekkerst. Wil je hem later eten? Laat hem dan afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Ook lekker met een schaaltje yoghurt. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 389 kcal
  • 23 gram vet, waarvan verzadigd 3 gram
  • 7 gram eiwitten
  • 33 gram koolhydraten
  • 7 gram vezels