Groene salade met gamba's en zalm

27-08-2019

Een simpele groene salade met gamba's en zalm. Gemakkelijk te maken, maar vooral erg lekker. Ik had de hele koelkast nog vol met restjes liggen en toverde daarmee deze heerlijke salade op tafel. De courgette heb ik in linten gesneden en gemarineerd in een dressing met o.a munt voor een frisse touch. Zelf ben ik erg fan van verse kruiden als smaakmakers en gebruikte daarom natuurlijk ook nog wat verse dille. 

Deze groene salade is koolhydraatarm, eiwitrijk en glutenvrij. Ideaal als lunch. Wil je hem liever als avondmaaltijd eten? Voeg er dan wat gekookte krieltjes of couscous/quinoa aan toe. Ook heerlijk als salade voor bij de barbecue. Serveer er eventueel nog een partje citroen bij als je dat lekker vindt, voor een verfrissende smaak. 

En voor de oplettende lezer, ja ik heb een nieuwe ondergrond, waar ik nu al ontzettend blij mee ben. Ik blijf voorlopig nog een beetje afwisselen met de ondergronden, totdat ik een favoriet heb gevonden, maar stiekem denk ik dat dit een blijvertje is. 

Ingrediënten

Voor twee personen

  • 150 gram sperziebonen
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode ui
  • 5 takjes verse dille en 2 takjes verse munt
  • 1/2 avocado
  • 200 gram gamba's 
  • 1 courgette
  • 1,5 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl witte balsamico azijn
  • 20 gram veldsla en 20 gram rucola
  • 100 gram gerookte zalm snippers

Optioneel:

  • 1 el sesamzaad 

Zo maak je de groene salade

  • Breng een pan met water aan de kook.
  • Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer de sperziebonen. Zodra het water kookt, kook je de sperziebonen ± 7 minuten. Laat vervolgens goed afkoelen.
  • Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de rode ui en snijd de dille en munt fijn. Halveer de avocado en snijd het vruchtvlees van 1/2 avocado in blokjes. 
  • Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de knoflook aan. Bak de gamba's gedurende 4 minuten gaar en laat iets afkoelen. 
  • Schaaf ondertussen met een kaasschaaf of dunschiller linten van de courgette. Meng in een kom de extra vierge olijfolie met de witte balsamico azijn en breng op smaak met een snuf peper en zout. Meng de munt erdoorheen en voeg de courgette toe. Laat even intrekken. 
  • Verdeel de rucola en veldsla over de borden. Meng de courgette met de sperziebonen en rode ui en leg vervolgens op de sla. Top de groene salade af met de gamba's en zalmsnippers. Garneer met de dille en eventueel met wat sesamzaadjes of pijnboompitten. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 341 kcal
  • 16 gram vet, waarvan verzadigd 2,5 gram
  • 30 gram eiwitten
  • 14 gram koolhydraten
  • 7 gram vezels