Harira soep

24-04-2019

Harira soep is een rijkgevulde Marokkaanse soep. Met als belangrijkste ingrediënten tomaten, selderij, kikkererwten en linzen. Het is eigenlijk een soort tomaten soep met een Marokkaanse twist. Ik maakte mijn eigen variant op de harira soep met onder andere zoete aardappel, punt paprika en geitenkaas en een beetje hulp van Fairetrade Original. De zoete aardappel, punt paprika en geitenkaas geven de soep een zoete twist. Niet zo dol op geitenkaas? Vervang door feta. 

Kikkererwten en linzen vallen onder de peulvruchten. Peulvruchten verlagen het 'slechte' cholesterol in het bloed en zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten en verschillende vitamines en mineralen. Daarnaast bevatten ze ook nog eens veel vezels. Een gezond en voedzame harira soep dus. 

Serveer de harira soep met Turks brood om mee te dippen. Wit brood is eigenlijk niet heel gezond, maar omdat de peulvruchten al veel vezels bevatten, is dat nu niet zo erg, want aangezien de soep al voedzaam genoeg is. 

Deze harira soep is:

  • Glutenvrij 
  • Vegetarisch 
  • Liever lactose vrij en veganistisch? Laat dan de geitenkaas achterwegen. 

Ingrediënten

Voor 2-3 personen

Zo maak je de harira soep

  • Verhit 1 el olijfolie in een soeppan. Bak de zoete aardappel 4 minuten aan. Voeg vervolgens de hardra soep paste toe aan de pan en bak dit ongeveer 2 minuten aan totdat de geuren goed vrijkomen. 
  • Spoel de linzen en kikkererwten af onder de kraan en laat goed uitlekken. Snijd de paprika in kleine blokjes. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Voeg vervolgens de tomatenblokjes, linzen en 600 ml water toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook een laat 10 minuten zachtjes koken. 
  • Voeg na 10 minuten de kikkererwten en paprika toe en laat nogmaals 10 minuten zachtjes doorkoken totdat de soep iets gebonden is. Snijd ondertussen de koriander grof en brokkel de geitenkaas. Bak de Turkse broodjes ± 5 - 7 minuten af. 
  • Verdeel de harira soep over de borden en garneer met de koriander, geitenkaas en sesamzaadjes. Serveer het Turkse brood erbij. Lekker om mee in de harira soep te dippen.