Hasselback wortels met hummus

28-11-2019

Wortels, ik ben er dol op, maar dat wisten jullie inmiddels al wel. Mijn favoriete groente mag natuurlijk ook niet ontbreken aan het kerstmenu, dus vandaar deze hasselback wortels als bijgerecht voor het kerstdiner. Een feestelijk gerecht en dit laat wel weer zien dat groenten prima bij het kerstdiner kunnen en alles behalve suf zijn. 

Heerlijk met de hummus en zo krijg je zelfs met de kerst nog gemakkelijk wat groenten binnen. Ideaal toch?! Dit bijgerecht is zelfs helemaal vegan, maar ook gluten,- en lactosevrij. Dus geschikt voor bijna iedereen! Door iets honing toe te voegen, krijgen ze een licht zoete smaak, wat ik persoonlijk erg lekker vind. 

Je kunt de hummus gemakkelijk zelf maken, maar mocht je liever meer tijd besteden aan je voorgerecht, hoofdgerecht en/of dessert, dan snap ik dat helemaal. Ga dan voor een kant-en-klare hummus. Dit kan ook goed! Ik raad je dan wel aan om voor de naturel hummus te gaan, aangezien dit het beste samengaat met de gekruide wortels. 

Serveer de hasselback wortels bij bijvoorbeeld deze vegetarische pompoen strudels of bij deze simpele kerst zalm en croûte

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 800 gram regenboog wortelmix 
    of geschilde bosbeen
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl honing
  • 1 tl komijn
  • 1 tl tijm
  • 1/2 tl knoflookpoeder 
  • 1 el honing (optioneel)

Topping:

  • 2 el pijnboompitten of amandelschaafsel
  • 2 takjes verse peterselie
  • 1 el cranberries of granaatappel pitjes 
  • 200 gram hummus naturel*

Zo maak je de hasselback wortels

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  • Snijd de wortels in de breedte in maar snijd ze niet helemaal door. Meng in een kleine kom de olijfolie met de honing, komijn, tijm en knoflookpoeder. 
  • Leg de hasselback wortels in een ovenschaal. Verdeel de gekruide olijfolie over de wortels en breng op smaak met peper en zout. Dek af met aluminiumfolie. 
  • Bak de wortels 35-45 minuten in de oven of totdat ze goed gaar zijn.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur zonder olie en rooster de pijnboompitten/amandelschaafsel goudbruin. Snijd de peterselie fijn. 
  • Verdeel de hummus over een schaal of diepbord. Leg de hasselback wortels erboven op en garneer met de pijnboompitten/amandelschaafsel, peterselie en cranberries/granaatappel pitjes. 

* Je kunt de hummus ook zelf maken:

  • 1 citroen
  • 2 tenen knoflook
  • 400 gram kikkererwten uit blik
  • 2 el tahin sesampasta
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 á 2 tl gemalen komijnpoeder
  • Snuf zout en peper

Pers de citroen en snijd de knoflook fijn. Pureer de kikkererwten met 5 el water, 2 el extra vierge olijfolie, het citroensap, de tahin, knoflook, komijnpoeder en een snuf peper en zout met een staafmixer tot een gladde pasta. Schep in een diep bord en verdeel de laatste eetlepel olijfolie over de hummus. 

Gemiddelde voedingswaarde

Daar letten we deze kerst niet op!