Havermout met compote

26-08-2019

Deze havermout met roodfruit compote is misschien wel één van de makkelijkste recepten om te maken. Zelf had ik nog nooit een compote gemaakt. Ik had nog veel fruit over en dacht dat zou vast goed smaken in combinatie met havermout en dat was niks minder waar. 

Normaal eet ik alleen banaan in mijn havermout omdat ik ander fruit gewoon niet zo lekker vindt warm. Maar ik moet eerlijk toegeven dat het in een compote echt onwijs lekker is. Zelf gebruikte ik ook wat kokosdrink door de havermout, echt een aanrader!

De compote is gemaakt van o.a. rood fruit, een vleugje honing en wat chiazaad en daarom dus niet zo ongezond als de meeste compotes. Je kunt voor de compote ook gewoon diepvries fruit gebruiken. 

Ingrediënten

Voor 1 persoon

Voor de havermout 

  • 45 gram havermout
  • 200-250 ml melk naar keuze 
    (nog lekkerder met 100 ml soja melk en 100 ml kokosdrink)
  • 2 tl honing/agave siroop
  • 1 tl vanille essence (optioneel)

Voor de compote

  • 125 gram rood fruit (diepvries)
  • 1 el water
  • 0,5 - 1 el honing/agave siroop
  • 1 tl citroensap
  • 1 el chiazaad 

Zo maak je de havermout met compote

  • Doe de havermout, melk, honing en vanille essence in een pan en verwarm op middelhoog vuur. Roer af en toe door.
  • Doe alle ingrediënten voor de compote, behalve de chiazaad, in een steelpan en verhit op middelhoog vuur. Zodra het fruit wat warmer wordt, plet je ze een beetje met een vork. Voeg nu de chiazaad toe en roer nog even goed door. Laat nog eventjes door pruttelen op laag vuur tot de chiazaad het vocht goed heeft opgenomen en je compote de gewenste dikte heeft.
  • Als ook de havermout de gewenste dikte heeft draai je het vuur uit en schep je de havermout in een schaaltje. Verdeel de compote over de havermout en smullen maar. Top eventueel nog af met wat noten voor een bite. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 390 kcal
  • 9 gram vet, waarvan verzadigd 1 gram
  • 14 gram eiwitten
  • 58 gram koolhydraten
  • 10 gram vezels