Hoe lees je een etiket?

10-01-2020

Als je een etiket goed kunt lezen kan dit ervoor zorgen dat je gezondere keuzes maakt. Producten lijken vaak op het eerste oog best gezond als je naar de verpakking kijkt. Er staat bijvoorbeeld laag in vet, 100% natuurlijk en ga zo nog maar even door. Verpakkingen zijn vaak misleidend, door de claims die ze bevatten. Bedrijven willen hun product namelijk zo aantrekkelijk mogelijk eruit laten zien.

Daarom is het erg belangrijk om een etiket (goed) te kunnen lezen. Vandaar dat ik op Instagram ook regelmatig een poll doe. Dit omdat een product op het eerste opzicht best gezond lijkt, maar dit niet altijd zo gezond is. In deze blog geef ik je tips, zodat jij gemakkelijker keuzes kunt maken tijdens het boodschappen doen en etiketten lezen een eitje wordt.

Ingrediëntenlijst

Op elke verpakking vind je een ingrediëntenlijst terug. Hierin staat vermeld wat er allemaal in het product zit. Het ingrediënt dat het meest voorkomt in het product staat altijd vooraan en je raad het al, achteraan staan de ingrediënten die het minst voorkomen. Hoe korter de ingrediëntenlijst hoe puurder het product en vaak ook hoe gezonder.

Daarnaast staan de allergenen altijd vermeld in hoofdletters of dik gedrukt, zodat dit in één oogopslag opvalt. Handig als je bijvoorbeeld een allergie hebt en een bepaalt ingrediënt niet kunt eten.

Suikers worden aan veel producten toegevoegd. Er zijn meer dan 100 verschillende benamingen voor suiker, soms best wel lastig te herkennen dus. Als er aan een product suikers is toegevoegd, moet dit altijd door de fabrikant vermeld worden. Verschillende benamingen voor suikers zijn: kristalsuiker, melksuiker, glucose-fructosestroop, lactose, agave en nog veel meer. Binnenkort een uitgebreid artikel over suikers.

Voedingswaarde

Hier vind je de voedingswaarde van een product in terug. Dit wordt vaak aangegeven per 100 gram en vaak ook per portie. Let hier dus op als je het etiket aan het lezen bent. Bij het lezen van de voedingswaarde kijk ik vaak naar vier dingen: hoeveelheid verzadigd vet, suikers, zout en de hoeveelheid calorieën.

Zo kun je ook gemakkelijk producten met elkaar vergelijken. Als je een product met elkaar wilt vergelijken, kijk dan altijd naar de voedingswaarde per 100 gram. Voedingswaarde per portie kan hier wat verwarrend voor zijn, omdat de producten niet altijd het zelfde gewicht hebben.

Claims

Wat zijn voedingsclaims eigenlijk? Een voedingsclaim beweert iets positiefs over de samenstelling van een bepaald product. Dit kan bijvoorbeeld zijn, een bron van vezels, suikervrij, vetarm of zoutloos. Hierboven zag je dus al een aantal claims staan. 

Voedingsmiddelen mogen niet zomaar een claim dragen. Hier zijn bepaalde eisen voor waaraan een voedingsmiddel moet voldoen.

Een aantal andere voedingsclaims zijn: 

  • Bron van vezels: als het vezelgehalte van het product minimaal 3 gram per 100 gram is of 1,5 gram per 100 kcal. Let op! Dit betekent niet dat een product vezelrijk is. Een product is namelijk vezelrijk als het minimaal 6 gram vezels per 100 gram bevat.
  • Light: dit mag op een verpakking staan als het gehalte van het product minimaal 30% lager is dan dat van een vergelijkbaar product. Dit geldt vaak voor vet, suikers of calorieën.

Soms staat er op een product 100% natuurlijk. Dit vind ik misleidend, aangezien dat niet altijd veel te maken heeft met hoe gezond een voedingsmiddel is. Zout en suikers zijn immers ook gewoon natuurlijke ingrediënten.  

Voorbeelden

Hier op de verpakking staat 0% vet yoghurt en 30% minder suikers. Op de voorkant staat fruit. Dit lijkt op het eerste gezicht een gezond product, maar ga je naar de voedingswaarde kijken dan zie je dat deze variant nog steeds 10,7 gram suikers per 100 gram bevat. Per portie van 150 gram is dit dus 16 gram suikers en dit staat gelijk aan 4 suikerklontjes. 

Zuivel bevat altijd melksuikers, lactose, dus daarom is het suikergehalte in zuivel altijd rond de 3,5 - 5 gram per 100 gram. Houd dit daarom ook als richtlijn. 


Hierbij nog een voorbeeld. Fruit & nut bars amandel & abrikoos met een yoghurtlaagje. Klinkt als een heel gezond reepje, niet waar? Maar draai je de verpakking om en ga je verder kijken naar de voedingswaarde dan vallen een aantal dingen op. Per 100 gram bevatten deze reep namelijk 18,8 gram verzadigd vet en dat is veel, maar ook 31,2 gram suikers. Tja, de verpakking is misschien wel wat misleidend in dit geval. Dit is dus waarom het belangrijk is om een etiket te lezen. 


Hierboven zie je twee verpakkingen met spelt penne. Ze lijken erg veel op elkaar. Spelt klinkt over het algemeen gezonder dan 'witte pasta' maar dit is niet altijd zo. Zo bevat de 1e variant slechts 3 gram vezels per 100 gram (net zo veel als de witte penne) en de tweede variant maar liefst 6 gram vezels per 100 gram. Dit komt doordat de tweede volkoren spelt is. Daarom is het belangrijk om naar de hoeveelheid vezels te kijken. Zitten er minimaal 6 gram vezels in een product, dan is het product vezelrijk. 


Laatste tip:

Ben je twee producten met elkaar aan het vergelijkingen en heeft product A meer vezels, minder suiker en minder zout maar is product B bijvoorbeeld lager in verzadigd vet. Dan zou ik in dit geval voor product A kiezen, aangezien deze op de meeste punten het 'best' scoort. Mocht het verschil tussen beide producten relatief klein zijn, ga dan voor de variant die jij het lekkerst vindt. Het draait tenslotte allemaal om de balans. 

Hopelijk heb ik jullie weer geïnspireerd met deze blog. Mochten er nog vragen zijn, aarzel niet en neem gerust contact op.