Welke hummus is het gezondst?

23-09-2019

Hummus, hoummous of hoemoes er zijn verschillende benamingen voor, maar ik noem het gewoon hummus. Het is een puree op basis van kikkererwten, sesampasta oftewel tahin en vaak worden er nog wat andere ingrediënten aan toegevoegd zoals olie, kruiden of groenten. 

Wij Nederlanders gebruiken het vaak als broodbeleg of als dip voor bij de snackgroentes, maar tegenwoordig is het ook vaker terug te vinden in avondmaaltijden of zelfs als hoofdgerecht. Maar wist je dat er onderling heel veel verschil in het aantal calorieën van hummus kan zitten. Dit kan namelijk variëren van 100 kcal tot 330+ kcal per 100 gram. Een heel verschil dus en vooral als je net zo goed bezig bent met afvallen, kan het een heel verschil maken.

In dit artikel vergelijk ik vijf verschillende soorten hummus met elkaar, waaronder de AH klassieke hummus en de hummus van Garden gourmet en vertel ik je welke keus de beste keus is en waarom. 

De vergelijking 

Ik heb bewust voor de naturel varianten gekozen, om zo de beste vergelijking te kunnen doen. 

  1. AH klassieke hummus
  2. AH hummus naturel
  3. Garden gourmet hummus naturel
  4. Maza hoemoes naturel
  5. Jumbo houmous naturel

Tik de tabel aan, om hem duidelijker te kunnen lezen.

Ingredienten:

AH Hummus Klassiek

67% kikkererwt, water, 8% sesampasta, knoflook, zeezout, zonnebloemolie, voedingszuur (citroenzuur [E330]), azijn, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), zout, antioxidant (ascorbinezuur [E300]), citrusvezel.

AH Hummus Naturel

66% kikkererwt, water, zonnebloemolie, 9,5% sesampasta, knoflook, zeezout, gebufferde azijnpoeder, voedingszuur (citroenzuur [E330]), specerijen, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), antioxidant (ascorbinezuur [E300]), azijn, zout, citrusvezel.

Garden Gourmet Hummus Classic

Gekookte kikkererwten (51 %) (water, kikkererwten, zuurteregelaar (natriumcarbonaat)), koolzaadolie, SESAMzaadpasta (16 %), water, zout, voedingszuur (citroenzuur), specerijen, conserveermiddel (kaliumsorbaat).

Maza Hoemoes

37% kikkererwten, raapolie, water, SESAMPASTA, zout, knoflook, voedingszuur: citroenzuur, peper, conserveermiddelen: sorbinezuur en benzoëzuur. 

Jumbo Houmous Naturel

Kikkererwten 51,8%, raapzaadolie, sesampasta 12,5%, water, knoflook, zout, voedingszuur: citroenzuur, conserveermiddel: E202, witte peper

De uitslag

Calorieën 

Wat mij gelijk opvalt is het verschil in calorieën. Als je wel eens naar de voedingswaarde van hummus hebt gekeken, bevat de meeste hummus rond de 255-350 kcal per 100 gram. Redelijk veel dus, maar zoals je hierboven wel hebt gezien zijn er ook een aantal varianten met wat minder calorieën, zoals:

  • AH Hummus klassiek
  • AH Hummus gegrilde groenten
  • AH Hummus trio

Deze drie varianten bevatten alle drie tussen de 105-110 kcal. Scheelt je weer heel wat etiketten lezen als je in de Albert Heijn staat. Zelf heb ik nog geen andere merken gezien die ook zo laag zijn in calorieën. 

Vet 

De soorten hummus verschillen ook behoorlijk in de hoeveelheid vet en verzadigd vet zoals je kunt zien. Vet is niet per definitie slecht, maar van verzadigd vet moet je niet te veel binnen krijgen. De beste keuze is dus de AH Hummus klassiek en de AH Hummus. Beide zijn laag in verzadigd vet. 

Koolhydraten en eiwitten

Qua koolhydraten liggen de waardes ongeveer gelijk, alleen is Maza hummus wat lager in koolhydraten. De hoeveelheid eiwitten liggen ook dicht bij elkaar en hier zijn dus geen grote verschillen in te vinden. 

Zout

En dan tot slot, de hoeveelheid zout! Zoals je kunt zien bevat AH hummus klassiek de minste hoeveelheid zout en de houmous van de Jumbo het meeste.

Tip voor het kiezen van de juiste hummus. Let altijd op de hoeveelheid calorieën, verzadigd vet en de hoeveelheid zout. Lees dus voor de zekerheid altijd eerst even het etiket. 

Ingrediënten

Op zich schrik ik best wel om te zien dat er in de Maza Hoemoes maar 37% kikkererwten zitten. De hummus van de Albert Heijn bevat de meeste kikkererwten, maar Garden Gourmet en de Jumbo hummus doen het ook niet slecht. 

De winnaar

Mijn absolute voorkeur gaat uit naar de AH klassieke hummus. Deze is niet alleen laag in calorieën, maar ook laag in verzadigd vet en het laagst in zout. Daarnaast bevat deze samen met de AH Hummus naturel de meeste hoeveelheid kikkererwten. 

Of je nou een boterham besmeerd met de AH klassieke hummus of Houmous van de Jumbo, dit scheelt toch al snel zo'n 50 calorieën per boterham. Op drie boterhamen is dit dus al zo'n 150 kcal, best veel! 

Oké de hoeveelheid calorieën zeggen niet altijd iets over hoe gezond een product is, maar als je hier op let is dat wel even mooi meegenomen. 

Je hoort mij ook niet zeggen dat de andere varianten ongezond zijn of dat je die voortaan niet meer moet kiezen. Het is helemaal aan jou natuurlijk, maar ik hoop je met dit artikel wel te inspireren en bewuster te laten kijken naar producten.