Kersencrumble met havermout

27-08-2019

Crumbles, ik ben er dol op! Er staat al een recept van een appelcrumble en een frambozen crumble op de blog, maar het werd de hoogste tijd voor een nieuwe variant. Vandaar deze gezonde kersencrumble met havermout. Een echt verwen ontbijt en gemakkelijk te maken.

Je hoeft namelijk alleen de ingrediënten met elkaar te mengen en de oven doet de rest. Zodra de crumble in de oven staat heb jij de tijd om je klaar te maken, een boekje te lezen of iets anders te doen. Een win win situatie! 

Door havermout te gebruik in plaats van bloem, maak je de crumble een stuk voedzamer. Ook kies ik bewust voor minder suikers en voeg daarom een kleine hoeveelheid honing toe om hem te zoeten. Een licht zoetje, ik houd ervan! Ook vind ik het persoonlijk erg lekker op wat verse munt eraan toe te voegen. Dit geeft namelijk een erg frisse touch, waardoor je ook minder suiker nodig hebt. 

Deze kersencrumble is:

  • Glutenvrij
  • Lactosevrij 
  • Vegan indien gebruik wordt gemaakt van plantaardige olie en agave siroop

Liever koolhydraatarm? Vervang dan de havermout door amandelmeel

Ingrediënten 

Voor 4 porties

  • 350 gram kersen (diepvries)
  • 1 tl maïzena 
  • 1 á 2 el honing of kokosbloesem suiker
  • 50 gram havermout
  • 50 gram havermeel of speltmeel
  • 20 gram pecannoten, fijngemalen 
  • 2 el honing of agavesiroop
  • 3 el olie naar keuze + 1 el water
  • Snuf kaneel

Optioneel

  • 400-600 gram Griekse yoghurt
  • 1 takje munt

Zo maak je de kersencrumble

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zorg ervoor dat de kersen ontdooid zijn, als je gebruik maakt van diepvries kersen. 
  • Meng in een kom de kersen met 1 tl maízena en de honing of kokosbloesemsuiker. Verdeel de kersen over een kleine ovenschaal.
  • Meng in een andere kom de havermout, havermeel, fijngehakte pecannoten, honing, olie, 1 el water en een snuf kaneel. Kneed er met je handen een kruimelig deeg van. 
  • Verdeel de crumble over de kersen in de ovenschaal en bak ±25 minuten goudbruin in de oven. 
  • Serveer eventueel met wat Griekse yoghurt en garneer met wat munt, mocht je dit lekker vinden. Warm is hij het lekkerst, maar je kunt hem ook prima in de koelkast bewaren, zodat je er nog vaker van kunt genieten. 

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 277 kcal
  • 11 gram vet, waarvan verzadigd 1 gram
  • 5 gram eiwitten
  • 37 gram koolhydraten
  • 4 gram vezels