Koffie feiten en fabels

20-09-2018

Fabels over koffie, ik hoor ze maar al te vaak. Zo hoor ik onder andere van vele dat koffie slecht voor je is, je lichaam ervan uitdroogt en dat je van koffie slecht slaapt, maar is dat wel zo? Nou ik kan je in ieder gevallen vertellen dat koffie helemaal niet zo slecht voor je is. Een aantal koppen koffie per dag kans zelf het risico op bepaalde ziektes verlagen. Yay voor de koffie lovers onder ons. 

Koffie, wat is dat nou eigenlijk precies? Koffie is een product uit de natuur en wordt bereid uit pitten en zaden van een koffieplant. De zaden van deze plant worden koffiebonen genoemd. Deze namem worden eerst gereinigd en geroosterd. De twee bekendste koffieplanten zijn de arabica en robusta. Misschien dat deze twee namen je dan ook wel bekend voor komen. Inmiddels in koffie helemaal ingeburgerd in ons Nederlandse voedingspatroon en ook bijna niet meer weg te denken. We drinken het bij het ontbijt, als we op bezoek zijn of in een gezellige hotspot met een vriendin terwijl we aan het bijpraten zijn over van alles en nog wat en het liefst nog met een lekker stukje taart erbij. 

Koffie is in Nederland de meest gedronken drank. De meeste koffie wordt nog steeds thuis genuttigd, maar consumptie buiten de deur neemt steeds meer toe. Ook zijn er talloze koffie mogelijkheden. Zo hebben we de espresso, lungo, Americano, latte, cappuccino en nog veel meer! Mijn favoriet is toch echt wel een cappuccino met haver,- of sojamelk en een zwarte koffie gaat er altijd in en in de zomer geniet ik van een lekkere verkoelende ijskoffie. 

Tegenwoordig zijn er ook duizenden manieren om je koffie te bereiden. We hebben de filterkoffie, een bonen machine een machine met cups en noem maar op. Thuis drink ik koffie uit een bonenmachine en wanneer ik doordeweeks in Nijmegen ben drink ik mijn koffie uit mijn Nespresso apparaat. Ik ben een sterke koffie drinker en hou dus niet van een slappe bak koffie en o ja, mijn koffie moet altijd warm zijn. Koud drink ik hem niet of het moet ijskoffie zijn! Vandaar dat ik mijn koffie altijd zo snel op heb. Geef toe een warme slok koffie smaakt zoveel beter en met een lekker koekje erbij is het helemaal compleet. 

Tot zo ver mijn liefde voor koffie, nu ga ik jullie eens wat meer informatie geven over de gezondheidsvoordelen die koffie ons te bieden heeft. 

Samenstelling

Gebrande koffiebonen bestaan uit: 

  • water 2,7 %
  • eiwit 13,3 %
  • vet 12,8% 
  • koolhydraten 67%
  • mineralen 4,1%
  • cafeïne 1-2,5%
  • chlorogeenzuur 4,1%

Tijdens het koffiezetten blijven eiwit, vet en koolhydraten achter in het filter en komen dus niet in de drank terecht. 

Welke koffie is het gezondst?

Koffie zonder suiker valt binnen de Schijf van vijf en past daarbij binnen een gezond eetpatroon of moeten we het drinkpatroon noemen? ;) Let wel goed op welke koffie je drinkt want kookkoffie en koffie gezet met een cafetière vallen buiten de schijf van vijf, aangezien hier veel cafestol inzit. Een stofje die het cholesterol verhoogd. Vanwege het cafestol geldt ook het advies niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken. Dus voor welke koffie ga jij nu je dit leest? Misschien in Nijmegen toch maar een bonen machine aanschaffen of me houden aan 2 tot 3 kopjes per dag! Ik denk dat laatste.

In een kopje koffie zit gemiddeld 100 mg cafeïne. Het wordt aangeraden om dagelijks niet meer dan 400 mg cafeïne binnen te krijgen. Dit kan eventueel zorgen voor negatieve effecten, maar dat wil niet zeggen dat dit bij iedereen het geval is. 4 koppen koffie per dag kan dus geen kwaad. Sterker nog, een gebruik van 2 tot 4 koppen koffie per dag verlaagt het risico op hartziekten en beroerte met 10%! Zo slecht is koffie dus helemaal niet. Daarnaast droogt het ons lichaam niet uit wat vele denken, maar voorziet het ons lichaam net als andere dranken juist van vocht! 

Wat ook nog mooi mee genomen is, is dat koffie nauwelijks calorieën bevat. Namelijk maar 1 kcal per kopje! Ik heb het dan natuurlijk wel over zwarte koffie en niet over koffie met melk en suiker en al helemaal niet over de cappuccino's. Cappuccino's worden in restaurants/hotspots vaak gezet met volle melk. Ik kies daarom vaak voor sojamelk en vind dit ook gewoon veel lekkerder! Als je thuis koffie maakt kun je natuurlijk gewoon halfvolle melk gebruiken. 

Coffee to go

Ik ben dan ook zo'n iemand die graag koffie meeneemt onderweg. Bij BergHOFF heb ik mijn eigen gepersonaliseerde koffie mok ontworpen in mijn lievelingskleur! Zo kan ik mijn koffie makkelijk meenemen in de trein of auto en neem ik even een kleine koffie pauze! Wil jij ook je eigen gepersonaliseerde mok? Neem dan hier een kijkje! 

Take a little coffee break! "