Koken met restjes - shakshuka

24-03-2020

Is het echt nodig om naar de supermarkt te gaan of heb je nog genoeg in huis liggen om een maaltijd te maken? Kijk eens in de voorraadkast, de diepvries of de koelkast. Je kunt vast nog wel een aantal maaltijden bereiden met de voorraden die je in huis hebt. Zo kom je gelijk van de producten af die misschien al wel bijna aan datum zijn of de restjes die je nog hebt liggen.

Vandaar dat ik een nieuwe rubriek introduceer: koken met restjes. En laten we aftrappen met mijn favoriete gerecht: shakshuka. Shakshuka is namelijk de ideale maaltijd om wat restjes in te verwerken. 

Ga dus niet naar de supermarkt op de recept te maken, maar wees creatief met de producten die je nog in huis hebt. Ik geef je een aantal tips over wat je allemaal kunt toevoegen aan shakshuka, kijk je mee? 

Ingrediënten

Voor twee personen

  • 2 á 4 eieren (afhankelijk van hoeveel je er nog hebt liggen)

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 300-400 gram groenten: paprika, courgette, aubergine, zoete aardappel, tomaat alles wat je hebt liggen kan er eigenlijk wel in, wees vooral creatief.

  • 400 gram tomatenblokjes + 35 gram tomatenpuree (Ook te vervangen door 500 gram tomatenpassata indien je geen tomatenblokjes in huis hebt).

  • 1 tl gemalen komijnpoeder, ½ tl paprika poeder (Niet in huis? Voeg dan Italiaanse kruiden of andere kruiden toe).

  • ½ bouillonblokje naar keuze

  • 2 á 4 (volkoren) pitabroodjes of (volkoren) pistolets of ½
    (volkoren) stokbrood

Optioneel:

  • 2 el sweet chili saus 
  • 1 el zwarte balsamico azijn
  • 50 gram feta, witte kaas of geitenkaas
  • koriander of peterselie

Zo maak je de shakshuka

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui en snijd de groenten die je gebruikt ik kleine stukjes.
  • Verhit 1 el olie in een hapjespan met deksel of in een koekenpan. Fruit de knoflook en ui 1 minuut. Voeg de komijn-, en paprikapoeder toe en bak kort aan. Voeg vervolgens de groenten toe en bak 6-8 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan de pan met groenten en roer goed door. Voeg nu ook de tomatenblokjes, en eventueel de sweet chilisaus, toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan.
  • Roer het geheel goed door en laat, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
  • Maak kuiltjes in de 'tomatensaus' en breek hierboven de eieren. Dek de pan af en laat de eieren ± 8 minuten stollen. Haal de laatste 4 minuten de deksel van de pan.
  • Bak de broodjes 6-8 minuten in de oven of zoals aangegeven staat op de verpakking.
  • Snijd ondertussen de verse kruiden grof en kruimel de kaas fijn indien je dit gebruikt. Verdeel de kaas en de verse kruiden over de shakshuka. 
  • Serveer de shakshuka met de broodjes om mee te dippen.